Half+miljoen+ton+minder+mengvoer
Nieuws
©

Half miljoen ton minder mengvoer

De productie van mengvoer voor varkens in Europa is in 2018 gedaald met 1 procent naar 51 miljoen ton. Dat is de voorlopige schatting van de Fefac, de Europese vereniging van mengvoerproducenten. De daling van de varkensstapel in Europa is hier debet aan. De totale mengvoerproductie in Europa is wel gestegen met 0,8 procent.

Mengvoer is in Europa goed voor 30 procent van de totale voerbehoefte van de veestapel. Het grootste deel van het voer komt dus nog van ruwvoer, granen en andere grondstoffen. De gestegen mengvoerproductie komt voor een deel voor rekening van de runderen. Door het droge jaar is de ruwvoerproductie gedaald en daardoor de behoefte aan mengvoer gestegen. Bij pluimwee is er ook een stijging van de mengvoerproductie. Dat komt door de toegenomen vraag vanuit Polen en Frankrijk. In dit laatste land leeft de productie weer op na het herstel van de Influenza-uitbraak. Daarnaast profiteert de pluimveesector van een scherpe daling van de import uit Brazilië.

Verschillen binnen Europa


De mengvoerproductie voor varkens was in 2017 nog licht gestegen. Dat blijkt uit de definitieve cijfers die halverwege vorig jaar zijn gepubliceerd. In eerste instantie werd nog uitgegaan van een daling van de mengvoerproductie voor varkens in 2017. In 2018 is volgens de voorlopige schatting wel sprake van een daling in heel Europa met 1 procent van 51,5 naar 51 miljoen ton.

De productie van varkensvoer is in Polen en het Verenigd Koninkrijk met respectievelijk 5 en 4 procent gestegen. In Frankrijk en Italië bleef de productie gelijk. In Spanje, Duitsland en Nederland daalde de mengvoerproductie met 1 tot 1,5 procent. In Duitsland en Nederland komt dat door de dalende varkensstapel. In Spanje steeg de omvang van de varkensstapel wel. De daling van de mengvoerproductie komt hier door een overvloedige graanoogst die deels voor de varkens is gebruikt.

Daling in 2019


Voor komend jaar is de verwachting dat de mengvoerproductie weer gaat dalen. Voor de varkenssector wordt een verdere daling verwacht met 0,5 procent vanwege de krimpende varkensstapel.  Voor rundvee wordt een daling van 2 procent verwacht, maar voor pluimvee een stijging met 1 procent.

Of deze marktverwachtingen uitkomen, hangt af van een aantal factoren. Voor varkens is het de vraag hoe de Afrikaanse varkenspest zich ontwikkelt. En een no-deal Brexit kan ook gevolgen hebben voor de handel in varkens en daarmee de vraag naar mengvoer.

Zie voor de mengvoerproductie in 2017 het bericht over de mengvoerproductie in 2017  en de definitieve cijfers over 2017.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer