Afrikaanse+varkenspest+bedreiging+voor+EU
Nieuws
©

Afrikaanse varkenspest bedreiging voor EU

Een uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens is niet alleen een ramp voor de varkenssector, maar in het huidige tijdperk van sociale media, fake news en anti-EU protesten ook een bedreiging voor de Europese Unie. Dat betogen Ilaria Capua, vooraanstaand viroloog, voormalig lid van het Italiaanse parlement en directeur van het One-Health Centrum van de Universiteit in Florida en voormalig Europarlementariër en Italiaans premier Mario Monti, in een bericht in Nature.

Een uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens in een van de EU-lidstaten met veel varkens heeft grote gevolgen. Omdat er geen vaccin is tegen deze dodelijke en besmettelijke ziekte is alleen ruimen van de besmette varkensstapel een optie. Contactbedrijven zullen ook worden geruimd en er komen strikte vervoersbeperkingen in een groot gebied. De uitbraak zal desastreus uitpakken voor de export van varkensvlees vanuit dat land en mogelijk heeft dat ook gevolgen voor de export uit de hele EU.

Politieke issues


Daarnaast zal het doden van grote aantallen dieren, het opruimen van de karkassen en de dierlijke afvalproducten kunnen leiden tot politieke kwesties denken Capua en Monti. De hoge kosten van het in de hand houden van de uitbraak kunnen er toe leiden dat een bevriezing van de productie en export nodig is.

Zo’n uitbraak kan dan ook leiden tot grote spanningen tussen de EU-landen, vrezen Capua en Monti. Het kan de gezamenlijke Europese landbouwpolitiek ondermijnen. Zeker in deze tijd met populistische bewegingen en nationalisme in diverse EU-landen. Ook kan het leiden tot wantrouwen naar het publiek en handelspartners en andere belanghebbenden.

 

 

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer