Zonder+antibiotica+meer+welzijns%2D+en+gezondheidsrisico%E2%80%99s
Nieuws
©

Zonder antibiotica meer welzijns- en gezondheidsrisico’s

In de Verenigde Staten is er steeds meer vraag naar vlees van dieren die zijn grootgebracht zonder antibiotica. Het idee is dat dit ook beter is voor de dieren zelf, maar volgens een recent onderzoek onder varkenshouders en dierenartsen is dat niet zo eenvoudig. Dat is te lezen in een artikel van National Hog Farmer.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van professor Randall Singer van de universiteit van Minnesota. In totaal werden 148 enquêtes volledig ingevuld door vooral dierenartsen (38 procent) en varkenshouders (48 procent). Ruim een derde deel van deze mensen werkt in een keten waarbij varkens zonder antibiotica worden grootgebracht en 20 procent had voorheen in zo’n keten gewerkt.

De belangrijkste reden om deel te nemen aan een keten zonder antibiotica is de vraag vanuit de markt: 70 procent van de respondenten geeft dat als reden. Tweede reden is het behalen van een hogere prijs voor de varkens of het vlees (55%) en derde reden een betere toegang tot de markt (40%).

De 30 respondenten die voorheen in een keten zonder antibiotica hadden gewerkt, gaven twee belangrijke redenen aan om daar weer mee te stoppen. Belangrijkste reden waren problemen met de gezondheid en het dierenwelzijn doordat er geen antibiotica werden gebruikt. Tweede belangrijke reden is het ontbreken van voldoende ondersteuning vanuit de markt.

Aanpassingen nodig


Om varkens groot te kunnen brengen zonder antibiotica zijn veel aanpassingen nodig. Het betekent onder andere een hogere speenleeftijd, betere biosecurity, meer ruimte en opleiding van personeel. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat er veel meer controle plaatsvindt op de diergezondheid en het dierenwelzijn.
Volgens de respondenten is het lang niet altijd gemakkelijk om zonder antibiotica te blijven werken. Volgens driekwart van de dierenartsen domineert het werken zonder antibiotica geregeld boven de diergezondheid en het dierenwelzijn. En ook 53 procent van de varkenshouders die in zo’n keten werken, vindt dit.

Lastige ziekteverwekkers


De ziekteverwekkers die het moeilijkste aan te pakken zijn in een keten zonder antibiotica blijken speendiarree (E.coli), Actinobacillus suis (bloedvergiftiging bij jonge biggen), Haemophilus parasuis (ziekte van Glässer, longontsteking) en streptokokken (Streptococcus suis). Verder blijken ademhalingsziekten voor de meeste gezondheids- en welzijnsproblemen te zorgen. Verteringsproblemen komen ook voor, maar veel minder vaak.

Voor de aanpak van E.coli zijn wel goede managementopties - zoals vaccinatie en toevoegingen aan voer en water - volgens de varkenshouders en dierenartsen. Maar voor Actinobacillus suis, Haemophilus en streptokokken zien ze veel minder managementmogelijkheden. Daar blijven antibiotica nodig.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer