AVP+verovert+weer+een+Aziatisch+land
Nieuws
©

AVP verovert weer een Aziatisch land

De verspreiding van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Azië laat zich niet tegenhouden door landsgrenzen. Na China en Mongolië is ook Vietnam ten prooi gevallen aan het dodelijke en besmettelijke virus. Gezondheidsproblemen met varkens op de drie getroffen Vietnamese bedrijven speelden al sinds begin februari, meldt het internationale informatiecentrum voor diergezondheid OIE.

Inmiddels zijn de 257 varkens op de drie bedrijven in het noorden van Vietnam geruimd. Hygiënemaatregelen zijn getroffen en zonering is ingesteld. Hoe het AVP-virus daar terecht is gekomen, is onbekend. De regio waar die bedrijven zijn gevestigd grenst namelijk niet aan China. Verspreiding van AVP via wilde zwijnen lijkt daarom niet voor de hand te liggen. Menselijk handelen (diertransport, voeren swill) is meer waarschijnlijk.

Vietnam telt rond de 27 miljoen varkens waarvan zo’n 4 miljoen zeugen (cijfers 2017). Naast vis is varkensvlees de meest gegeten dierlijke eiwitbron. Doordat Vietnamezen steeds welvarender worden, groeit de vleesconsumptie. De eigen varkensproductie blijft redelijk stabiel, waardoor het land met 96 miljoen inwoners een interessante markt is voor exporteurs van varkensvlees zoals de EU en de VS.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer