Besmet+wild+zwijn+in+noorden+bufferzone
Nieuws
©

Besmet wild zwijn in noorden bufferzone

Het blijkt niet gemakkelijk de besmetting met Afrikaanse varkenspest bij de wilde zwijnen onder controle te krijgen in Belgisch Luxemburg. Er is op 14 februari opnieuw een dood besmet wild zwijn buiten de besmette zone gevonden. In dit geval in de noordelijke zone I (bufferzone), terwijl de andere besmettingen juist in het westen werden gevonden.

Het dode zwijn met Afrikaanse varkenspest is op 17 februari gemeld door het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen). Het zwijn is gevonden tussen de plaatsen Melliers en Les Fossés. Vanwege de nieuwe besmetting is nu uitbreiding van zone II, de besmette zone, naar het noorden nodig. Ook zone I, de bufferzone, zal naar het noorden worden opgeschoven. FAVV en de Waalse autoriteiten overleggen daar vandaag over met de Europese Commissie. Inmiddels zijn er 494 besmette wilde zwijnen gevonden.

Het voorstel voor aanpassing van de zones zal geen gevolgen hebben voor de varkensbedrijven, zegt het FAVV. Vorige week donderdag werden de maatregelen voor de varkensbedrijven nog enigszins versoepeld. Het verzamelen van varkens van meerdere bedrijven is per 14 februari weer toegestaan.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer