Verdienen+aan+lichttherapie+in+de+stal
Achtergrond
©

Verdienen aan lichttherapie in de stal

Varkens die leven in een omgeving met een natuurlijk dag- en nachtritme hebben minder stress en presteren beter. Stallen met dimbaar LED-licht waarvan de kleurwarmte over de dag is te regelen, benadert die situatie. Lichttherapie in de varkensstal levert winst op.

Met het revolutionaire verlichtingssyteem ‘Lumino therapy’ was de Canadese verlichtingsgoeroe Guy Courcelle van Evolutiv LED present bij EuroTier. LED-licht is in de markt gezet vanwege de forse besparing op het energieverbruik, maar de kwaliteit verdient volgens hem veel meer aandacht. "Alleen al vanwege het dierenwelzijn. Mensen willen productiedieren houden in stallen. Ze verstrekken goed voer en schoon drinkwater en zorgen voor voldoende frisse lucht. Maar daglicht en zon zijn noodzakelijk om te kunnen leven. Als je respect hebt voor dieren en ze een betere kwaliteit van leven wilt geven, zorg dan voor een natuurgetrouw lichtpatroon in de stallen. Oftewel: leg een verlichtingssysteem aan dat de nachtsituatie naadloos kan laten overgaan in de zonsopkomst, een zonnige dag, ondergaande zon en weer in de nacht. Nachten zijn trouwens vrijwel nooit pikdonker.”

Drie D's


De basis van zijn lichttherapie zijn de dimbare LED-lichtbuizen van 18 Watt. Gelijmde polycarbonaat armaturen die waterdicht zijn tot een druk van 200 bar. “Vocht, stalstof en corrosieve gassen als ammoniak kunnen er niet in. Ook het schoonmaken en desinfecteren met corrosieve middelen is mogelijk zonder de elektronica in de LED-buis aan te tasten”, zegt hij. “Diergezondheid gaat hand in hand met dierenwelzijn en duurzaamheid.”
Via een besturingskast is de lichtsterkte (lux) per afdeling in te stellen. Maar ook de lichtkleur (graden Kelvin) is ermee te regelen. “Het gewenste lichtspectrum per diercategorie is natuurgetrouw na te bootsen. Door het dag-nachtritme de stal in te halen, is de productie positief te beïnvloeden.”

Volgens Courcelle hebben verschillende genetica en dieren in diverse productiestadia andere lichtsterktes, -kleuren en -patronen nodig om optimaal te presteren. “Tussen varkensrassen verschilt de huidskleur en ook het gedrag van de varkens door de dag heen is anders”, doceert hij. “De lichtsterkte en de kleurwarmte van het licht moeten aansluiten op de natuurlijke behoefte en het bioritme van de varkens. Licht mag geen stressbron zijn waardoor dieren zich onnatuurlijk gaan gedragen. Dat kan zich uiten in bijvoorbeeld agressief gedrag en staartbijten.”

500-750 gram extra


Het toepassen van ‘Lumino therapy’ bij gespeende biggen levert volgens Courcelle spectaculaire resultaatverbeteringen op. “In Frankrijk zijn vijf onderzoeken met ons LED-lichtsysteem gedaan en vergeleken met normale lichtschema’s. Biggen groeiden in de opfokperiode 500 tot 750 gram meer terwijl alle andere omstandigheden gelijk waren”, benadrukt hij. “Ook de uitval na spenen was lager.”

De combinatie van een beter dierenwelzijn, betere dierprestaties en energiebesparing maakt de investering in het geavanceerde LED-verlichtingssysteem aantrekkelijk. “Waar standaard LED-systemen een terugverdientijd hebben van drie tot vier jaar is de dimbare en regelbare variant in een jaar terugverdiend”, beweert Courcelle. “Lichttherapie is zeker geen medicijn, maar dieren een beter leven geven, vergroot het rendement op varkensbedrijven. Bovendien draagt het bij aan een beter imago en de verduurzaming van de sector.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer