Terechtwijzing+Varkens+in+Nood
Nieuws
©

Terechtwijzing Varkens in Nood

De grote hoeveelheid informatie die stichting Vlees.nl online heeft staan, is nergens oneerlijk of misleidend. Dat is het kraakheldere oordeel van de Haagse rechtbank in een procedure die was aangespannen door actiegroep Varkens in Nood. Tientallen pagina's en tekstuele passages zijn tegen het licht gehouden en hebben de juridische toets glansrijk doorstaan.

De Haagse rechtbank heeft zich onderwerp voor onderwerp, passage voor passage gebogen over omstreden informatie op www.vlees.nl. “Het betrof met name de onderwerpen over dierenwelzijn, het slachtproces, verdoving, de varkenshouderij, diergezondheid, dierziekte-preventie, antibiotica, salmonella, natuurlijk gedrag, ingrepen, transport, diervoer, duurzaamheid, milieu en het internationaal perspectief”, zegt Dé van de Riet van Vlees.nl.

De ondubbelzinnige lijn in het oordeel van de Haagse rechtbank is volgens Van de Riet dat de informatie door websitebezoekers prima in de context kan worden gelezen en begrepen. “Het is duidelijk wat er staat en van wie het bericht komt. De gemiddelde consument kan de informatie goed wegen en mag in staat worden geacht zo nodig elders zijn licht op te doen, voor zover hij daar al niet door Vlees.nl op wordt gewezen. Teksten zijn neutraal geformuleerd en informatief en zijn nergens oneerlijk of misleidend.”

Die heldere gerechtelijke uitspraak is een flinke steun in de rug van Vlees.nl. “Je moet er toch niet aan denken dat we hier onder de censuur van radicale groepen zouden komen te staan”, benadrukt Van de Riet. “Zo fundamenteel is deze zaak. Iedereen heeft recht op z'n eigen meningen, ook als deze in het geval van Varkens in Nood niet altijd even steekhoudend zijn. Maar hier heeft de rechter een stevige streep getrokken waar dit soort kleine, maar nogal uitgesproken groepen denken hun opvattingen aan anderen te kunnen opleggen.”

Stichting Vlees.nl benadrukt zich gesterkt te voelen in het kunnen, willen en moeten verstrekken van gedegen informatie over vlees en de productie daarvan. “Bovendien staan de ontwikkelingen ook niet bepaald stil”, zegt Van de Riet. “Maar we houden ons altijd aanbevolen voor verdere verbetering, voor aanvullingen, voor nieuwe inzichten en zijn altijd bereid tot het aangaan van de dialoog, zolang dat maar gebeurt binnen een normaal maatschappelijk verkeer.”

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer