Balans+weer+opgemaakt
Blog
©

Balans weer opgemaakt

Het eind van een jaar komt weer in zicht. Zo'n moment waar je even bewust bij stilstaat. Wat is er allemaal gebeurd? Je maakt de jaarlijkse balans weer op. Een overzicht van de hoogte- en dieptepunten en de mooie en verdrietige momenten om te herinneren.

Bij ons stond 2018 in het teken van het in gebruik nemen van de nieuwe biggenstal. Eindelijk! En we zijn er ontzettend blij mee. Elke dag is genieten: veel ruimte en een heerlijk stalklimaat. Fijn om in te werken en volgens verwachting. We kunnen namelijk niets opnoemen wat anders had gemoeten of wat tegenvalt. Met name de warmtewisselaar is een echte aanrader. Ook de verwarmde vloeren in de biggenhokken vind ik super. Na het spenen uit de warme kraamafdeling met biggennesten verloopt de overgang soepel. Na het verplaatsen daalt de rust snel neer over biggen. Ze zoeken de comfortabele ruimte om te rusten vlot op. Hoe ik dat weet? Ik bespied de biggen regelmatig: ze liggen dan als broodjes naast elkaar met hun buik op de vloerverwarming.

Een ander hoogtepunt was het verwelkomen van de eerste eigen gefokte gelten in de kraamafdelingen. Bij het in goede banen leiden van de eigen aanfok waren de dierenarts, de voervoorlichter en fokkerijexperts van Topigs Norsvin betrokken. Om de beste resultaten met onze zeugen te behalen, kun je niet zonder die samenwerking. De dierenarts focuste op de entingen en de adaptatie van de gelten. Bij eigen aanfok is het ongelooflijk belangrijk om dat goed te doen en de optimale ruimte daarvoor te hebben. De voervoorlichter houdt de voerschema's in de gaten. Deze werden bijgesteld op basis van dierwegingen in het groeitraject. Ook meet ik op die momenten de spekdikte. Dat tezamen geeft een mooie indicatie van de conditieontwikkeling van de opfokzeugjes. De begeleiding van Topigs Norsvin ging vooral om de selectie van de zeugen voor de rotatiekruising en de selectie van de gelten.

Ook al zeg ik het zelf: we hebben mooie gelten gefokt en ik ben er enorm trots op. Vóór de eerste keer insemineren krijgen ze de tijd om te wennen, de boxen te leren en te socialiseren. Leuk om te doen en ik zie positieve resultaten. Het is echter nog te pril om aan te geven wat het daadwerkelijk oplevert.

Tot slot hadden we dit jaar een uitzonderlijk warme en droge zomer. De nieuwe stallen zijn goed geïsoleerd en de nevelkoeling was bijna dagelijks aan. Ondanks dat we daar blij mee zijn, zien we door die tropische periode toch kleinere tomen biggen geboren worden. Ook zijn de gewassen geoogst, maar vallen de opbrengsten natuurlijk niet mee.

Kortom: 2018 was een levendig en bewogen jaar. Bedankt voor het lezen van mijn blogs en ik wens jullie het allerbeste voor 2019!

Sabine Grobbink
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer