Levende+export+levert+opnieuw+in
Nieuws
©

Levende export levert opnieuw in

Het aantal vleesvarkens dat in Nederland geslacht gaat worden stevent af op een record. De levende export levert opnieuw flink in.

Het aantal varkens dat dit jaar in Nederlandse slachterijen wordt verwerkt stevent af op een record. Tot en met medio november werden er bijna 13,9 miljoen varkens geslacht. Dat zijn er ruim een half miljoen meer dan tot en met week 46 van vorig jaar. Een stijging van bijna 3,7 procent. Uit exportcijfers van RVO blijkt dat de toename van inlandse slachtingen geheel is toe te schrijven aan de teruggelopen export van levende vleesvarkens. Ook tussen 2016 en 2017 leverde de levende export terrein in.

Hoger slachtgewicht


Naast het grotere aantal is het gemiddelde slachtgewicht met ruim 1,5 kilo per varken gestegen ten opzichte van 2017. Dat is een toename van ruim 1,5 procent. Dat betekent dat Nederlandse slachterijen dit jaar 4,5 procent meer varkensvlees in de markt hebben gezet dan in 2017.

Vijf jaar geleden lag dat aantal slachtvarkens op hetzelfde moment een miljoen dieren onder het niveau van 2018. Een gemiddeld vleesvarken was toen zelfs 2,5 kilo lichter bij de slacht. Het vleespercentage is de afgelopen vijf jaar niet zoveel veranderd. In 2014 was dat 59,2 procent, in 2016 was het gemiddelde vleespercentage 59,5 procent en dit jaar - ondanks het hoge gemiddelde slachtgewicht - 59,1 procent.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer