Ontploffen+om+economische+onzin
Blog
©

Ontploffen om economische onzin

Ik word niet vaak boos, maar een keer ontplofte ik toch echt. Het zal u niet verbazen, maar dat kwam door de Partij voor de Dieren. Want ja, die partij is ook actief bij mij in het Europees Parlement. Tijdens een vergadering bepleitte hun Europarlementslid Anja Hazekamp dat slachtdieren altijd naar de dichtstbijzijnde slachterij zouden moeten.  Zo’n nieuwe EU-plicht zou de reistijd van de dieren beperken.

Ik draaide me direct om naar deze mevrouw, want dit zou uiteraard heel slecht zijn. Dit zou het einde betekenen van de concurrentie tussen slachterijen. De slachterijen krijgen hun vleesvarkens dan sowieso, dus verlagen ze de prijzen. De varkenshouder die de dieren niet aan hen levert, zou zelfs een economisch delict plegen.

Op zulke economische onzin moest ik wel even fel reageren. We verplichten toch ook niet dat consumenten altijd verplicht boodschappen moeten doen bij de dichtstbijzijnde supermarkt? De reistijd is dan ook korter... maar consumenten zouden terecht keihard protesteren!

Ik dacht dat het wilde plannetje daarmee wel van tafel zou zijn. Maar wat mij verbaast: meer politici denken als de Partij voor de Dieren! Het idee komt steeds terug, ook bij andere politieke partijen. De Deense socialist Jorn Dohrmann heeft de levering aan de dichtstbijzijnde slachterij nu als aanbeveling opgenomen in zijn rapport over veevervoer. Een ‘aanbeveling’ is al wat zwakker dan een ‘plicht’. Dat is al winst. De komende weken gaan we dit rapport bespreken.

Maar ik kan u wel alvast melden: uiteraard ga ik proberen deze aanbeveling uit het rapport te schrappen. Het gaat er om hoe de varkens onderweg zijn, niet hoe lang. Het is goed als iemand ook de praktijk kan uitleggen in het Europees Parlement. Nederland heeft het veetransport al behoorlijk comfortabel gemaakt voor de varkens, koeien en andere dieren. Sommigen vinden dat we zo ‘voorop’ lopen, maar pas op: voor de Partij van de Dieren is het nooit voorop genoeg. Die activisten zijn pas tevreden als alle boeren en alle landbouwdieren het land uit zijn. En daar blijf ik me boos over maken!

Annie Schreijer-Pierik
Europarlementslid voor CDA

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer