Aangepaste+zones+AVP%2Dgebied+Belgi%C3%AB
Nieuws
©

Aangepaste zones AVP-gebied België

In Belgisch Luxemburg zijn aanpassingen doorgevoerd in de zonering van het met Afrikaanse varkenspest besmette gebied. Om beter in overeenstemming te komen met de Europese wetgeving is er aan de bovenzijde van de besmette zone een nieuwe bufferzone van 28.000 hectare bijgekomen. Ook is het aantal zones teruggegaan van drie naar twee: een besmette zone en een bufferzone.

De FAVV maakte de verandering in de zonering op 23 november bekend. De besmette zone was halverwege november al uitgebreid door de vondst van een aantal besmette kadavers buiten het oorspronkelijke kerngebied. De besmette zone is nu zo groot dat alle tot nu toe gevonden besmetting binnen deze zone liggen. In totaal zijn nu 187 besmette wilde zwijnen gevonden

Rondom bufferzone

Helemaal rondom de besmette zone ligt nu een bufferzone. Aan de zuidzijde was die bufferzone er al. Aan de noordzijde was die bufferzone er niet. De varkensbedrijven in de zuidelijke bufferzone zijn leeg. In de nieuwe noordelijke bufferzone zijn nog wel een aantal bedrijven met varkens. Daar geldt als extra maatregel dat levende varkens voor export eerst getest moeten worden.

Welke maatregelen er in de bufferzone exact komen ten aanzien van de jacht wordt binnenkort bekend gemaakt. Voorlopig is er een verbod op jagen en voederen. Verkeer en houtkap is momenteel toegestaan. Het actief zoeken naar kadavers van wilde zwijnen gaat in zowel de bufferzone als de besmette zone door.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer