Besmetting+Afrikaanse+varkenpest+niet+verspreid
Nieuws
©

Besmetting Afrikaanse varkenpest niet verspreid

In Belgisch Luxemburg zijn inmiddels 155 kadavers van besmette wilde zwijnen gevonden. In totaal werden 237 dode zwijnen gevonden in het gehele bewakingsgebied, meldt de Waalse minister van Landbouw René Collin. Alle besmette wilde zwijnen zijn binnen een betrekkelijk klein gebied van 5000 hectare gevonden. De besmetting heeft zich tot nu toe niet verder verspreid.

De oorspronkelijke besmette zone van 62.000 hectare is twee weken geleden in drieën gedeeld. In het kerngebied van 12.500 hectare gelden nog de strengste maatregelen: een verbod op jagen, voederen, vervoer en het betreden door onbevoegden. Daarnaast wordt actief gezocht naar kadavers van wilde zwijnen die allemaal worden onderzocht. tot nu toe zijn alle besmette kadavers van wilde zwijnen gevonden in een gebied van 5.000 hectare binnen het kerngebied.

Enkele weken geleden is ook een start gemaakt met het omheinen van het kerngebied. Dat is nu grotendeels gereed. het actief zoeken naar kadavers blijft doorgaan. Op een gegeven moment zullen de resterende nog levende wilde zwijnen binnen het kerngebied worden bejaagd zodat zeker is dat er geen besmette dieren overblijven.

In de bufferzone van 29.000 hectare rond het kerngebied gelden ook strenge maatregelen en wordt actief gezocht naar kadavers van wilde zwijnen. Dat geldt ook in het observatiegebied tussen de bufferzone en de Franse grens. Daarnaast wordt in de bufferzone wel gejaagd op wilde zwijnen en worden die allemaal onderzocht.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer