Alle+asbest+moet+over+zes+jaar+weg+zijn
Nieuws
©

Alle asbest moet over zes jaar weg zijn

Asbestdaken moeten na 2024 uit Nederland zijn verdwenen. Op 16 oktober is het voorstel om asbest te verbieden omgezet in een definitief verbod. Wel is de einddatum gewijzigd van 1 januari 2024 naar 31 december 2024. Het is de vraag of die einddatum haalbaar is. Begin 2019 wordt er meer bekend over mogelijke financiële bijdragen. De huidige subsidiepot is bijna op.

Er is nu dus een jaar extra tijd bijgekomen om alle asbest van de daken te verwijderen. Het is niet zeker of dat genoeg is. Volgens  het ministerie ligt er nog zo’n 80 miljoen vierkante meter aan asbestdaken. Dit jaar wordt daarvan naar verwachting 12 miljoen vierkante meter verwijderd. Dan zou er nog 68 miljoen vierkante meter aan asbest resteren. Als het tempo van de asbestsanering met 12 miljoen vierkante meter per jaar doorzet is eind 2024 alle asbest inderdaad weg. Of dat ook wordt behaald is niet zeker, de schatting van 80 miljoen vierkante meter is niet meer dan een schatting er zitten hierbij heel wat onduidelijkheden. De kans is groter dat er meer asbest is dan die 80 miljoen vierkante meter, dan minder.

Lege subsidiepot

Daarnaast is de subsidiepot voor de verwijdering van asbest is vrijwel leeg. Er is voor 2019 nog maar 5 miljoen euro beschikbaar. Daarmee is slechts 1,1 miljoen vierkante meter asbest te verwijderen. Dus of de 12 miljoen vierkante meter van dit jaar ook in 2019 wordt behaald is een grote vraag. De staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft wel aangegeven dat er nieuwe financiële instrumenten komen om de asbestverwijdering te stimuleren. Welke instrumenten dat zijn wordt begin 2019 bekend. Of daarmee alle bedrijven en met name ook de bedrijven die de komende jaren gaan stoppen, geholpen zijn is nog een vraagteken.

Geen eenvoudiger aanpak

Volgens de staatssecretaris moet een versnelling van de asbestverwijdering wel mogelijk zijn. Er komen echter geen nieuwe regels die een eenvoudigere aanpak van de asbestverwijdering mogelijk maken. Wel heeft de staatssecretaris aangekondigd dat er in 2021 een evaluatie komt van de stand van zaken. In 2022 moet dan bekend zijn welke aanvullende maatregelen nodig zijn om de einddatum van 2024 te behalen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer