Grote+varkensbedrijven+blijven+investeren
Nieuws
©

Grote varkensbedrijven blijven investeren

Op grote varkensbedrijven blijft de bereidheid tot investeren bestaan. Dat geldt ook in Nederland, blijkt uit de enquête die de DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft), de organisator van EuroTier, heeft gehouden voorafgaand aan de beurs. Van de Nederlandse vleesvarkenshouders heeft ruim de helft investeringsplannen voor de komende 12 maanden, meldt DLG-directeur Reinhard Grandke.

De enquête is uitgevoerd onder akkerbouwers, melkveehouders en varkenshouders in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Nederland, de Verenigde Staten, Rusland, Brazilië en Zuid Afrika. Per land zijn 150 grote bedrijven bevraagd. In Nederland is de gemiddelde bedrijfsomvang van de geënquêteerde bedrijven 4.950 vleesvarkens, in Duitsland 1238 vleesvarkens en bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk 1.540 vleesvarkens. In de Verenigde Staten zijn de bedrijven flink groter met 36.837 vleesvarkens en in Rusland zelfs 56.490 vleesvarkens.

Diergezondheid uitdaging

De grootste uitdagingen zien de Nederlandse vleesvarkenshouders in achtereenvolgens de diergezondheid (ruim 90 procent), efficiënte voeding (bijna 90 procent) en het managen van de productie (80 procent). De prioriteiten bij de innovaties liggen, niet verwonderlijk, bij dezelfde aandachtspunten. Daarbij richten de varkenshouders hun aandacht op technische ontwikkelingen in de stallen en voeding. Een andere duidelijke trend is gebruik van data, digitalisering, smart-farming en managementsystemen. Derde trend is de financiering en het risicomanagement, wat onder andere tot uiting komt in horizontale en verticale integratie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer