Gezond Boerenverstand

Twee weken geleden nam ik deel aan het symposium ‘Innovaties voor toekomstbestendige varkensstallen’. Het programma zat goed in elkaar en was vooral erg interactief. We gingen in groepen uit elkaar om gestructureerd in verschillende werkvormen te brainstormen over de mogelijkheden om stallen ‘gezonder’ te maken en geaccepteerd in de omgeving. De beperking van emissies was daarbij een belangrijk item.

Wat me opviel is dat iedereen wel weet waar het probleem zit (en dat is niet anders dan 10 jaar geleden) maar dat - zodra er naar oplossingen wordt gekeken - het idee heerst dat er ‘innovaties’ nodig zijn om ze aan te pakken. Dat resulteert in een deel van de gevallen in ingewikkelde technische oplossingen, terwijl sommige gewoon voor het oprapen liggen en je met een beetje Gezond Boerenverstand ook een heel eind kunt komen. Innovatie lijkt dan wel een doel op zich.

In schril contrast daarmee staat het sluiten van VIC Sterksel, dacht ik. Of toch niet? Misschien past dat juist wel heel goed in deze lijn. Sterksel heeft de afgelopen jaren van varkenshouders vaak de kritiek gekregen ‘te commercieel’ te zijn. Ik vind die kritiek sowieso onterecht, want waarom zou een onderzoekscentrum geen opdrachten mogen doen voor bedrijven als duidelijk is wie de opdrachtgever is? Daarnaast vind ik het hypocriet, want ook varkenshouders hadden de mogelijkheid onderzoek te laten uitvoeren, ook naar simpele oplossingen. Maar daar hadden we met z’n allen geen geld voor over toen het Productschap eenmaal was opgeheven.

Toen bedacht ik me dat we misschien wel helemaal geen makkelijke oplossingen willen. Want als we iets eenvoudigs bedenken, moeten we het ook meteen gaan uitvoeren. En we zijn moe van alles dat we moeten. Hoe moeilijker dus de oplossing, hoe makkelijker het excuus er niks mee te hoeven doen. En om die reden vinden we het misschien ook maar goed dat Sterksel verdwijnt. Want dan kunnen partijen die wél vooruit willen, de markt ook niet meer verpesten.

Persoonlijk vind ik het een aderlating dat we geen VIC meer hebben straks. Al was het alleen maar omdat we als exporterend land toch een naam hoog te houden hebben. Maar vooral omdat het een symptoom is van het verdwijnen van ondernemerslust. En wat dat voor consequenties heeft, daar heb je maar een klein beetje Gezond Boerenverstand voor nodig.

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer