Puur+Brabant
Blog
©

Puur Brabant

Samen met mijn jongste dochter (12 jaar) en mijn vrouw wil ik naar Sint-Oedenrode. Daar zet een varkensbedrijf zijn deuren open tijdens het ‘Weekend van het Varken’. Onze ‘startende puber’ stribbelt flink tegen door een golf van mopperende vragen over mij uit te storten: Waarom moet ik mee naar varkens gaan kijken? Het is toch jouw werk en niet het mijne? Enzovoorts, enzovoorts. Met andere woorden: ze blijft eigenlijk liever thuis met haar telefoon of laptop. Uiteindelijk stapt ze toch in de auto. Al is ze natuurlijk niet overtuigd en vindt ze het stom dat ze mee moet.

Na de auto te hebben geparkeerd in een weiland komen we aan bij de familie Van den Berkmortel en familie Verhagen in Sint-Oedenrode. Beide families werken al jaren intensief samen onder de merknaam Puur Brabant, waarbij ze hun gemeenschappelijke passie voor lekker verantwoord vlees en de varkenshouderij willen overbrengen.

We dachten een uurtje te gaan kijken. Dat mislukt volledig. Het is niet even binnen lopen, maar het is een evenement waar van alles is te beleven. Bij de kraamstal kun je zelfs biggen aanraken en knuffelen die apart zijn gezet tussen strooipakken. In het begin is het niet stoer voor onze dochter om bij biggen te gaan zitten of om ze te aaien. Maar uiteindelijk kan zij geen weerstand bieden tegen de hoge aaibaarheidsfactor van de jonge biggen. In plaats van mopperende vragen komen er nu geïnteresseerde vragen. Is het niet zielig om ze op te eten? Waarom zitten de zeugen opgesloten in de kraamstal? Hebben de biggen het niet koud? Waarom hebben ze hier zoveel varkens? Et cetera. Ze verandert van een tegenstribbelende puber in een geïnteresseerd persoon die een eigen beeldvorming wil creëren. Daarbij helpt dit evenement geweldig. Er is namelijk veel informatie over de varkenshouderij dat goed wordt gecombineerd met het doen van leuke dingen. Nadat we bijna alles hebben gezien, eindigen we met het eten van een lekkere hamburger en het kopen van gerookte peperworst van Puur Brabant. Die kochten we omdat we thuis die avond een feestje hebben en dit op tafel willen zetten. Er zijn veel complimenten over de smaak, een mooie aanleiding om nogmaals te vertellen over deze leuke middag.

Ik wil via deze weg nogmaals mijn complimenten geven aan beide families voor dit geweldige evenement. Ook wil ik ze bedanken voor het creëren van een eerlijke beeldvorming over de varkenshouderij bij onze jongste dochter en vele anderen.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer