Met+frisse+moed
Blog
©

Met frisse moed

De vakantie zit er weer op. Omdat onze oudste zoon Bram voor een half jaar studeerde in Zuid-Afrika hebben we van de situatie gebruik gemaakt en hem bezocht. Wat mij het meest van het land is bijgebleven, is dat de mensen zich echt niet druk maken. Wat ze vandaag niet af krijgen, komt morgen wel. Als ze voldoende te eten en te drinken hebben, maken ze zich verder niet druk. Komt er vandaag geen water uit de kraan, hopen ze dat het morgen wel het geval is. Valt de stroom uit dan komt er ook wel weer een tijd dat er wél elektriciteit wordt geleverd. Verder is het een prachtig land met vriendelijke mensen, mooie wildparken en veel natuur. Maar in heel het land heerst een groot watertekort. Volgens mij dat het enige waar Zuid-Afrikanen zich wel zorgen over maken.

Thuisgekomen en een ervaring rijker gaan we er weer met frisse moed tegenaan. Maar waar krijgen wij de komende tijd mee te maken? Even denken… Afrikaanse varkenspest, mestafzet en -verwerking, duurdere grondstoffen en daardoor stijgende voerprijzen. En er moet in het Brabantse ingespeeld worden op 2022, varkensprijzen die onder druk staan, heb ik voldoende varkensrechten omdat de POR-regeling plotseling is beëindigd? Is mijn luchtwasser plotseling geen sjoemel-luchtwasser geworden? Tjonge jonge, er lopen nogal wat beren op de weg.

Is er wel een stip in de verte te vinden waar we heen moeten? Jazeker, er komt iedere dag water uit de kraan en we hebben een bijna 100% gegarandeerde aanvoer van stroom. Als ik vandaag bestel, zit het voer zeker weten op het gevraagde tijdstip in de silo. Onze varkens gaan op afgesproken tijden naar het slachthuis en het geld staat over enkele dagen op de bank bijgeschreven. We hebben lage rentetarieven en betrouwbare banken. Veterinair zijn we super bezig wat betreft antibioticagebruik. Bovendien hoeven we niet bang te zijn dat ze ons morgen van het bedrijf verjagen omdat een ander meent dat hij er recht op heeft.

Alles bij elkaar opgeteld en afgewogen, zijn er voldoende pluspunten en stippen aan de horizon om er met goede en frisse moed tegenaan te gaan de komende tijd.

Frank van den Berg
Varkenshouder in Neerloon

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer