Melkzuurbacterie+doodt+ziektekiemen
Bedrijf in Beeld
©

Melkzuurbacterie doodt ziektekiemen

Colibacteriën raak je zomaar niet kwijt op een zeugenbedrijf. Ze zijn altijd wel aanwezig in de dieren. Wel kun je voorkomen dat die colibacteriën voor problemen zorgen. Dat is zeugenhouder Jan van Dijk gelukt door gefermenteerd biggenvoer in te zetten vanaf een week voor het spenen tot twee weken na spenen. Door het zure gefermenteerde voer komt slingerziekte vrijwel nooit meer voor. De uitval onder de gespeende biggen is gedaald naar minder dan één procent en het antibioticagebruik is met 90 procent gedaald tot 1,5 DDD bij de zeugen en 2,7 DDD bij de gespeende biggen. De groei van de biggen is er ook op vooruit gegaan en ligt nu op 360 gram per dag van geboorte tot afleveren.

Lees hier meer over het gefermenteerde voer.

Tekst: John Lamers
Foto’s: Van Assendelft fotografie

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer