Superfit+na+%E2%80%98back+to+basic%E2%80%99
Blog
©

Superfit na ‘back to basic’

Ieder jaar is het weer hetzelfde liedje met mij. Als de feestdagen voorbij zijn en de dagen beginnen weer wat te lengen, is de breedte van mijn broek weer twee maten omhoog gegaan. Ook geeft de weegschaal weer drie cijfers voor de schaal met onsjes aan. Bovendien kan ik goed merken dat alles in de weg zit: het kost me veel meer moeite om het werk gedaan te krijgen.

Ik vind dat ik daar dan weer aan moet werken.  Ten eerste: het is veel beter voor mijn gezondheid om een kilo of tien lichter te zijn. Ten tweede: ik voel me in afgeslankte vorm vele malen beter in mijn vel zitten. En ten derde: met nog acht anderen zit ik in de ‘Dikke Nekke Club’. Iedereen zal de wenkbrauwen fronsen: ‘Dikke Nekke Club’? Ja, dat is een stelletje mannen die hun gewicht met hun normale eetpatroon niet op één lijn kunnen houden. Één keer per jaar komen we bijeen om op een weegschaal te gaan staan. Zit je op dat moment onder je streefgewicht, dan is er niets aan de hand. Maar zit je erboven, dan is het betalen.

Nu gun ik die mannen alle geluk en goeds op de wereld, maar niet de lol en mijn euro’s omdat ik mezelf culinair gezien niet heb kunnen beheersen. Dus heb ik mijn gewichtsconsulent een mail gestuurd en in overleg de bestelling voor mijn dieet voor de komende vijf weken geplaatst. In deze persoonlijke vastenperiode zit er weinig gezelligheid aan het leven. Niet eten wat ik lekker vind. Ik mag alleen water, thee en zwarte koffie en drie keer per dag een shake en dat is het dan. Er is werkelijk helemaal niets aan. Het enige wat in deze maaltijdloze periode echt leuk is en motiveert, zijn de wijzer van de weegschaal en de kledingmaat: die lopen als sneeuw voor de zon terug. Ik voel me met de dag fitter worden en ik krijg zelfs weer zin om te gaan sporten.

Waar ik dus ieder jaar tegenaan loop, is eigenlijk niets anders dan onze bedrijfsvoering. De slordigheden sluipen erin. Dingen worden snel gewoon en je wordt onbewust wat nalatig.

Daarom is het goed om de dingen die 'o zo gewoon' zijn, weer eens goed tegen het licht te houden.  Zaken zoals inkoop, verkoop, werkwijze en de resultaten. Zitten ze nog op de goede lijn of staan parameters in het rood of zijn deze juist te ondermaats? Ik voel me elk jaar in ieder geval weer superfit als ik deze weken van ‘back to basic’ weer achter de rug heb.

Frank van den Berg
Varkenshouder in Neerloon

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer