BBQ+beestjes
Blog
©

BBQ beestjes

Het is weer mooi weer. De lente hebben we dit jaar eigenlijk zo goed als overgeslagen met die warme temperaturen en we zijn direct met de zomer begonnen. Ideale omstandigheden om de BBQ weer aan te steken. Het liefste begin ik al een dag van tevoren met de voorbereiding van saté volgens eigen recept. Het water loopt me al in de mond terwijl ik dit schrijf...

Als ik in het weekend her en der de zwarte rookpluimen omhoog zie stijgen, dan denk ik: ik ben dus niet de enige die bijdraagt aan het omhoog stuwen van de varkensprijzen! Toch jammer dat we dat effect nog niet direct terugzien in de markt.

En dan nog een vervelende bijkomstigheid van het BBQ-en: mogelijke voedselinfectie. Op zich is dat heel goed beheersbaar, als je maar oplet. Het vlees voldoende verhitten en niet vergeten om de sla op een andere plank te snijden dan het rauwe vlees. Zo moeilijk is het niet. En toch gaat het daar nog vaak mis. Tussen al die mensen in dit kleine land zijn er dus nog altijd wel een paar die zich niet aan de keukenhygiëne-richtlijnen houden. Het RIVM houdt netjes een database bij van humane Salmonella gevallen. Jarenlange monitoring laat zien dat ons voedsel nog nooit zo veilig is geweest als nu! Verbeterde slachthygiëne en het binnenhouden van varkens (!) hebben daar ook zeker een positieve bijdrage aan gegeven.

Opvallend is dat er ook veel uitbraken worden veroorzaakt door de import van buitenlandse producten van dierlijke oorsprong. Wat van ver komt is dan misschien wel lekker, maar lang niet altijd zo veilig als onze eigen Hollandse producten. Er zijn zo’n vijf- tot zeshonderd Salmonella infecties per jaar die naar de consumptie van varkensvlees te herleiden zijn. En dat is de laatste jaren stabiel gebleven, terwijl andere dierlijke producten wel nóg veiliger zijn geworden.  Tijd voor een verder gaande aanpak van Salmonella bij varkens? Recent onderzoek heeft laten zien dat de door het vaccin Enterisol Ileitis gegeven bescherming tegen PIA ook resulteert in een lagere uitscheiding van Salmonella. Tot heil van mens en dier!

Rutger Jansen
Varkensdierenarts bij Boehringer Ingelheim

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer