Werkzoekenden+vaak+onbekend+met+sector
Nieuws
©

Werkzoekenden vaak onbekend met sector

De varkenshouderij moet in de huidige periode met krapte aan personeel alle zeilen bijzetten om het werk verzet te krijgen. Personeelsdiensten leggen creativiteit aan de dag om de vele vacatures in te kunnen vullen. Wordt onbekendheid van het werken in de sector weggenomen, dan  leidt dat vaak tot een match.

De Nederlandse varkenshouderij drijft vooral op arbeidskrachten uit eigen land en medewerkers uit Polen. “In Zuid-Nederland is de concurrentie om personeel enorm. Met name de logistieke branche trekt flink aan binnenlandse en buitenlandse medewerkers”, zegt Remco van Sambeek, regiomanager bij AB Werkt. “Dat maakt het lastiger om de vele vacatures in te vullen, maar daarin staat de varkenshouderij niet alleen. De hevige strijd om personeel speelt in alle agrarische sectoren.”

Dat is ook wat Peter van Kerkhof van Agro-Connect ervaart. “Met man en macht werken we aan het enthousiasmeren van Nederlandse en Poolse arbeidskrachten, maar de instroom van gemotiveerd en goed personeel is onvoldoende. Daarom zie je ook steeds meer Roemenen in de varkenssector aan het werk gaan."

Voorbereiden en scholen


Gedegen voorbereiden van nieuwe medewerkers is voor zowel AB Werkt als Agro-Connect de manier om mensen te vinden en te binden. Poolse medewerkers scholen ze vaktechnisch in het Pools bij via Varkens.nl. Dat waarderen hun medewerkers, maar daarmee weten ze lang niet voldoende Polen te interesseren om in de Nederlandse varkenshouderij aan het werk te gaan.

Dichterbij huis is ook nog een wereld te winnen om mensen te bewegen voor een toekomst in de varkenshouderij. Want ook de onbekendheid met de vele aantrekkelijke kanten van het werken in de varkenssector, maakt het vak onbemind. "Als iemand iets wil gaan doen in de agrarische sector, tast ik tijdens het intakegesprek af of hij/zij ook maar iets voelt voor de varkenshouderij”, zeg Van Kerkhof. “Na een stagedag weten we wel wat we voor iemand in huis hebben. Vaak zijn mensen dan enorm enthousiast. Gaan we verder, dan is een nieuwkomer na een intensieve training op een varkensbedrijf van vier weken klaar voor de volgende stap. Acht op de tien mensen die aan dit traject beginnen, gaat uiteindelijk op een varkensbedrijf aan de slag."

Weerslag in de praktijk


Het huidige onoplosbare personeelsvraagstuk heeft al consequenties in de praktijk. Van Sambeek: “Diverse ondernemers in verschillende agrarische sectoren geven bij ons aan niet uit te breiden. Simpelweg omdat ze het personeel niet kunnen krijgen.”
Van kerkhof merkt ook dat personeelskrapte remmend is voor de bedrijfsontwikkeling. “Moderne ondernemers denken vooraf goed na over het invullen van het arbeidsplaatje. En dan kan de conclusie zijn om bepaalde stappen nu niet te zetten.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer