HyCare%2Daanpak+bant+Salmonella
Nieuws
©

HyCare-aanpak bant Salmonella

Besmetting met de Salmonellabacterie komt op vrijwel ieder varkensbedrijf voor. Uit praktijkproeven blijkt echter dat gespeende biggen in een HyCare-omgeving gevrijwaard blijven van Salmonella. ” HyCare draagt positief bij aan de Volksgezondheid”, stelt Arjan Wermink, HyCare-coach bij MS Schippers.

Drie opeenvolgende trimesters werden alle bloedmonsters van HyCare-biggen zes weken na opleg, negatief getest op Salmonella. Van biggen uit hetzelfde koppel, maar dan opgefokt in een traditionele opfokafdeling, liepen de bloedwaardes fors op en gingen over de kritische grens. Dat bewijst volgens Wermink dat Salmonella blijft circuleren onder deze gangbare biggen.

Dat gevrijwaard blijven van Salmonella zet zich bij de HyCare-vleesvarkens voort. Alle mestmonsters van varkens met een leeftijd van 16 weken in een HyCare-stal zijn negatief getest op Salmonella. In de mestmonsters van vleesvarkens uit de traditionele stal werden wel grote aantallen Salmonellakiemen vastgesteld.

Om die ongekende resultaten van de HyCare-varkens extra te toetsen, is ook nog met speciale slofjes door de HyCare-stal gelopen. Er zijn monsters verzameld op de centrale gang en in de hokken van biggen, jonge en oude vleesvarkens. Al die slofmonsters scoorden negatief op Salmonella.

“Dit bewijst dat varkensbedrijven met een HyCare aanpak kiemarmer zijn te krijgen en te houden”, concludeert Wermink. “Vloeren in HyCare-stallen zijn gecoat waardoor ze met de juiste producten grondig zijn te reinigen en te ontsmetten. Een adequate vliegenbestrijding en het continu behandelen van drinkwater werpen ook hun vruchten af. Maar de varkenshouder moet het uiteindelijk wel doen en consequent volhouden.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer