Rotsvaste+koers+varkenshouderij+broodnodig
Nieuws
©

Rotsvaste koers varkenshouderij broodnodig

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) opende 9 maart officieel de deuren bij het World Food Center in Ede. De openingsceremonie stond in het teken van verbinden. Koersvastheid is de boodschap.

LTO vakgroep Varkenshouderij en de NVV hebben de eerste 12 jaar met elkaar strijd geleverd en daarna 12 jaar gezocht naar consensus. “Inmiddels zijn ze getrouwd en wordt één krachtig varkensgeluid uitgedragen via onze Producenten Organisatie Varkenshouderij. Ik ben benieuwd wat de komende 12 jaar teweeg zullen brengen”, zei varkenshouder en dagvoorzitter Johnny Hogenkamp. “We zullen hard moeten werken aan dierenwelzijn, diergezondheid, het verhogen van de gezondheidsstatus en het buiten de grens houden van Afrikaanse varkenspest. De I&R in de varkenshouderij hebben wij wel op orde.”

Kwetsbaarheid


Plaatsvervangend directeur Directie Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn van het Ministerie van LNV, Hugo van Kasteel gaf aan dat met de officiële oprichting van de POV een scheiding met LNV is opgetreden. “Er staat een stevige belangenorganisatie die een enorme verantwoordelijkheid draagt, want de kwetsbaarheid van de varkenssector neemt toe. Alleen de dubbele moraal van de samenleving, mensen zien dieren steeds meer als knuffelmateriaal en stellen steeds meer irreële eisen aan de productie van veilig gezond vlees. Dat maakt de license to produce zeker in Nederland steeds lastiger.”

De beelden van zieke varkens die actiegroepen als Varkens in Nood neerzetten, bestempelt Van Kasteel als ‘niet fijn’. “De sector zal daar een antwoord moeten hebben. Een debat volgt en daarin wil de overheid samen optrekken met de varkenshouderij als jullie vasthouden aan de ambities uit het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij. Doel moet zijn  groeien naar een maatschappelijk gewaardeerde en duurzame varkenshouderij. Houd die koers vast, want voor de zomer ligt er een visie op het toekomstige voedselbeleid in Nederland waarin dat doel verankerd zit.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer