Continue+inzicht+in+klimaat
Nieuws
©

Continue inzicht in klimaat

Het klimaat in de varkensstal kan vaak nog wel beter. Daartoe zijn dan wel gegevens nodig over de stand van zaken in de afdeling. Met de draadloze sensor die is ontwikkeld voor het systeem ‘SlimmeStal’ is dat mogelijk. De varkenshouder krijgt direct online inzicht in de actuele stand van zaken en het verloop in de afgelopen dag of periode.

Bij 22 varkenshouders van de vereniging StarFarmers is de afgelopen maanden het klimaat in de varkensstal in beeld gebracht. Dat gebeurt met een draadloze, verplaatsbare sensor die 24 uur per dag de temperatuur, vochtgehalte en het kooldioxidegehalte (CO2) in de stallucht meet. De gegevens gaan iedere 10 minuten via een LoRa verbinding (een mobiel netwerk voor sensoren, geen internet nodig) naar ‘the cloud’, waar de gegevens worden opgeslagen. De meetapparatuur van de SlimmeStal en de software om de gegevens uit te lezen zijn ontwikkeld door Connecting Agri & Food in samenwerking met Whysor.

Dashboard
De varkenshouders krijgen hun eigen meetgegevens te zien via een dashboard op de pc of smartphone. Dat laat in één oogopslag zien in hoeverre de metingen afwijken van de instellingen. De varkenshouder krijgt hierdoor inzicht in  het stalklimaat en kan tijdig bijsturen als dat nodig is. "Het geeft een mooi beeld van hoe het loopt in de stal", zegt zeugenhouder Jaap Kreuger. "Het werkt heel handig. Je kunt het per dag, per drie dagen, of per week bekijken, net wat je wilt."

Buitentemperatuur
Bij de meetgegevens staat dan tegelijkertijd ook de buitentemperatuur vermeld. Die gegevens zijn afkomstig van het dichtstbijzijnde meetstation. Die zijn er tegenwoordig op alle plaatsen in Nederland”, zegt Harm van der Zanden van Connecting Agri & Food. “Uit het project blijkt dat de vergelijking met de buitentemperatuur vaak een eye opener is voor de varkenshouders. Een flinke daling van de nachttemperatuur heeft meestal een groot effect op het binnenklimaat.”

Jaap Kreuger beaamt dat. "We hebben pas een paar maanden gemeten. Maar je ziet al veel dingen gebeuren. Bijvoorbeeld de invloed van wind of temperatuur. We hebben op ons bedrijf drie verschillende systemen en bij al die systemen is de invloed anders."

Project loopt door
De vereniging StarFarmers heeft de kastjes gekocht en gaat de komende tijd door met het project. De metingen van het klimaat zullen vanaf mei worden gekoppeld aan andere gegevens die op de bedrijven beschikbaar zijn. Dat zijn bijvoorbeeld cijfers over het medicijngebruik, bij de gespeende biggen en vleesvarkens. Daarnaast zal bekeken worden of er een relatie is tussen het klimaat in de afdeling en de slachtlijnbevindingen.

Problemen opsporen
Kreuger verwacht er nog veel van. "We zien nu dat het klimaat lang niet altijd goed is in de stal. Dat zal zijn invloed hebben op bijvoorbeeld slachtafwijkingen en de dierdagdoseringen. Omdat de sensoren verplaatsbaar zijn, kun je in een afdeling waar varkens vaak pleuritis hebben, gaan meten en dan kijken of klimaat de reden is voor problemen. Dat zal niet alleen effect hebben op  de gezondheid maar ook op de groei van de biggen en vleesvarkens. Dat kan bij een goed klimaat vast omhoog."

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer