Half+februari+POR%2Drechtszaak
Nieuws
©

Half februari POR-rechtszaak

Op 15 februari dient de rechtszaak over het stopzetten van de POR-regeling tegen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), LTO-NOP, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en Coöperatie Duurzame Energieproductie Pluimveehouderij (DEP) vechten dit besluit gezamenlijk aan.

De POR-regeling (Regeling Ontheffing Productierechten Meststoffenwet) is in januari 2015 voor het laatst opengesteld voor varkens en pluimvee. De regeling biedt ruimte voor 121.622 varkenseenheden en 1.200.000 pluimveerechten. Bedrijven mochten zonder dierrechten mocht worden uitgebreid, mits ze alle mest van het bedrijf, ook van de bestaande stallen, voor honderd procent verwerken en buiten de Nederlandse landbouw afzetten.

In december heeft er nog een gesprek plaatsgevonden tussen het Ministerie en de betrokken partijen: POV, LTO-NOP, NVP en DEP. De boodschap vanuit het Ministerie was daarbij helder, ze blijven bij het besluit om de POR-regeling af te schaffen en de lopende ontheffingen zijn per 1 januari 2018 ingetrokken. Alle ontheffinghouders zijn hierover per brief in kennis gesteld.

Dit besluit heeft zeer grote gevolgen voor beide sectoren en treft juist de varkens- en pluimveehouders die zwaar hebben geïnvesteerd in duurzame stallen en mestverwerking. Daarnaast heeft het voor alle varkens- en pluimveehouders een prijsopdrijvend effect op de toch al dure dierrechten. Dat is ongewenst voor verdere duurzame bedrijfsontwikkeling. POV, LTO-NOP, NVP en DEP vinden dat duurzaamheid moet worden beloond en niet afgestraft. Daarom hebben ze besloten de stap naar de rechter te maken. De dagvaarding is gereed en aan het Ministerie verstuurd. Het wachten is nu op de zitting op 15 februari in Den Haag.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer