Benchmarkwaarden+antibiotica+veranderen
Nieuws
©

Benchmarkwaarden antibiotica veranderen

Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) is volop bezig om te komen tot nieuwe benchmarkwaarden rondom het gebruik van antibiotica op veebedrijven. Ook de varkenshouderij zal het komende jaar te maken krijgen met gewijzigde waardes in de verschillende gebiedstrajecten (streef, signalering en actie) en diercategorieën.

Voor zeugen (met zuigende biggen) en vleesvarkens gelden nu nog streefwaardes van 0 tot 10 dierdagdoseringen (ddd). Bij speenbiggen is die groene zone 0 tot 20 ddd. Actie (rode gebied) is nodig bij bedrijven als zeugen gemiddeld boven de 20 ddd zitten en speenbiggen boven de 40 doseringen.  Vleesvarkenshouders die dit jaar nog met hun bedrijf boven de 12 dierdagdoseringen zitten, moeten vol aan de bak.

De voorstellen van het SDa-expertpanel voor nieuwe benchmarkwaarden zijn in concept met de sectoren besproken. In januari/februari 2018 wordt het definitieve voorstel van het SDa-expertpanel voorgelegd aan de Raad van Advies en het SDa-bestuur. Daarna zullen de verschillende sectorale kwaliteitssystemen de nieuwe benchmarkwaarden overnemen.

Het SDa-expertpanel bepaalt vervolgens op basis van de definitieve benchmarkwaarden voor de sectoren of en op welke manier de benchmarkwaarde voor de Veterinaire Benchmark Indicator (VBI) bijgesteld moet worden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer