Kansen+in+overvloed%21
Blog
©

Kansen in overvloed!

Door veel te lezen ga je automatisch ook de kansen zien in onze eigen sector op basis van ontwikkelingen in andere sectoren. Zo zie ik in heel veel sectoren de toepassingen van internet alsmaar uitbreiden; met name blockchain, data analyses, orderverwerking etc. Veel van deze toepassingen zouden zeer goed verder geïntegreerd kunnen worden in de primaire sector. Met zijn allen vullen we nog heel veel papieren in waarbij we ook vaak heel veel dezelfde gegevens invullen. Je zou het bijna met het aloude carbonpapier kunnen doen.

Daarnaast bezit de gezamenlijke sector een schat aan data-informatie waar niet altijd het maximale uitgehaald wordt.  Enerzijds is hier nog een forse efficiencyslag te maken, maar anderzijds is er in mijn optiek nog veel meer te halen in het reduceren van verspillingen etc, doordat de juiste informatie ontbreekt bij de volgende schakel in de kolom. Een heel simpel voorbeeld uit onze branche:


 1. U als primaire ondernemer plaatst via mail/fax/telefoon een bestelling bij bijvoorbeeld een opfokzeugen leverancier;

 2. Diezelfde leverancier voert deze gegevens in zijn systeem in, levert de dieren en stelt een factuur op;

 3. De boer tikt diezelfde factuur over in zijn telebankieren programma;

 4. De factuur wordt betaald en de boekhouder tikt diezelfde factuur in in het boekhoudpakket;

 5. etc.


Er worden dus minimaal 3 keer min of meer dezelfde gegevens ingevoerd (manueel), met alle kosten, kans op fouten en onzinnig werk tot gevolg. Waarom kunnen de gegevens van de bestelling niet automatisch bij de bank terechtkomen, bij de boekhouder en uiteindelijk bij de fiscus en de bank in de vorm van een jaarrekening cq. belastingaangifte?  Dit kan veel efficiënter en secuurder.

Als u dit bijvoorbeeld vergelijkt met de diverse webwinkels dan is er op dit vlak in de landbouw nog veel winst te behalen. Ik weet wel dat er hier en daar al forse automatiseringsslagen worden gemaakt door o.a. EDI-factuur,  scan-en-herken en SBR. We zijn met z’n allen op de goede weg , mijn inziens moet het tempo echter wel omhoog, een mooi voornemen voor 2018! Door gezamenlijk hierop in te zetten kunnen we als kolom veel geld verdienen! Neem daarbij een voorbeeld uit andere sectoren, zij hebben er voor u de kinderziektes al uitgehaald!

Jan van der Heijden
Adviseur AEC Uden

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer