Automatisch+behandeling+vastleggen
Nieuws
©

Automatisch behandeling vastleggen

Behandelen van biggen met antibiotica of het toedienen van vaccinaties is automatisch vast te leggen. Dat lukt met het V-ETIC-systeem dat in de Proeftuin Varkenshouderij in de praktijk is getest door VIC Sterksel. Met het systeem is tijd te besparen en de kans op fouten te verkleinen.

Het V-ETIC- systeem herkent een dier aan de oornummer met chip erin. Het is gekoppeld aan de injectiespuit. Zodra een big wordt herkend en behandeld slaat het systeem dit op. Via een bluetooth verbinding en een app worden alle behandelingen direct geregistreerd. De gegevens zijn na afloop, of als er een online verbinding is direct, uit te wisselen met de PC en in een dashboard zichtbaar. Ze zijn ook in een Excel-tabel te zetten.

Bij de test op Sterksel is gebleken dat het systeem vooral arbeid bespaart bij het vaccineren van groepen dieren. Verder geeft het systeem automatisch inzicht in het medicijngebruik per bedrijf, per afdeling en is precies bekend welke dieren behandeld zijn.

Het systeem is ontwikkeld door Henke-Sass, Wolf een producent van medische instrumenten. Ook de in het onderzoek gebruikte injectiespuit is afkomstig van deze producent.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer