PED+zuidelijk+probleem
Nieuws
©

PED zuidelijk probleem

De eerste besmettingen met PED werden drie jaar geleden gevonden in Oost-Nederland. Inmiddels is PED echter veel meer een zuidelijk probleem geworden. Dit voorjaar waren 58 van de 76 uitbraken in het zuiden van Nederland, volgens de gegevens van het GD-laboratorium en de Online Monitor.

In het GD laboratorium zijn in de maand november de eerste monsters positief getest op PED. Daarvóór was het laatste geval in augustus positief getest. Dit betekent dat PED in feite niet weg is geweest. Ook van de zijde van praktiserende dierenartsen ontvangt GD berichten over bedrijven met PED-verschijnselen. Omdat PED een probleem blijft is het nodig dat varkenshouders en dierenartsen PED-diagnoses rechtstreeks via de Veekijker-telefoon of via Monitoring Online doorgeven. Dan is het mogelijk om de varkenshouders te infomeren over de actuele situatie en samen te werken bij het voorkomen van verspreiding van PED.

Opvallend aan de situatie dit voorjaar vindt GD dat 18 PED-uitbraken zijn gevonden via PCR-onderzoek van de mest door het GD-laboratorium. Van die 18 bedrijven is geen melding gedaan van PED in de Online Monitor. De Begeleidingscommissie Monitoring Varkensgezondheidszorg van EZ en POV, roept dierenartsen dan ook op om de gevallen van PED in de Online Monitor te melden.

PED is overigens het kleinste probleem bij de darmgezondheid van de varkens. In de Online Monitor gaat het maar om 0,6 procent van de diagnoses op het laboratorium om 0,1 procent. Wel werden veel vragen over PED gesteld (16,3 procent van de Veekijker-vragen).

E. coli lijkt het grootste darmprobleem met 5,4 procent van de diagnoses bij zowel de Online Monitor als op het laboratorium. Dat komt volgens GD waarschijnlijk omdat het bij E. coli nodig is om te controleren of de bacterie resistent is tegen bepaalde antibiotica.

PIA is de duidelijke nummer twee bij het aantal diagnoses (4,7 procent in de Online Monitor en 4,2 procent bij het laboratorium). Derde darmprobleem is Clostridium met 2,8 procent in de Online Monitor en 3,8 procent bij de diagnoses in het GD-laboratorium.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer