Gemakkelijk+betere+biggen+spenen
Achtergrond
©

Gemakkelijk betere biggen spenen

Meer en betere biggen spenen, minder conditieverlies bij de zeugen en tegelijk meer arbeidsgemak. Het lijkt een lastige combinatie, maar uit de grote praktijktest met 5.000 zeugen blijkt dat het mogelijk is. Het nieuwe NOVA-lactovoer is onder andere getest op de zeugenbedrijven van Danny van der Coelen.

Bij de ontwikkeling van het nieuwe voerpakket stonden volgens Topspecialist zeugen en biggen Peter Zanders de wensen van de zeugenhouders centraal. "Die willen meer arbeidsgemak. Tegelijk willen ze meer biggen bij de eigen zeug kunnen spenen en zien ze graag een hogere melkproductie. Dat moet dan resulteren in een hogere bigoverleving en zwaardere biggen bij spenen. Daarbij mag de levensduur van de zeug er niet onder lijden, maar moet die juist omhoog."

“Al die wensen hebben we aan ons Nutritie en Innovatiecentrum voorgelegd”, zegt Zanders. “Die kreeg de opdracht om zeugenvoeders samen te stellen die aan de bovenstaande claims konden voldoen. Het voerpakket is vervolgens uitgebreid getest op 38 praktijkbedrijven in Nederland, België, Duitsland en Engeland. Dat was nogal een klus om 5.000 zeugen op vier momenten te wegen, de spekdikte te meten en in totaal 40.000 biggen te wegen bij geboorte en spenen."

Door de uitgebreide proef kwam er goed zicht op de gewichtsontwikkeling van de zeugen en de resultaten van de biggen. Op basis daarvan durft Zanders te stellen dat een flinke verbetering van de resultaten mogelijk is. Dat wil zeggen 0,25 big meer gespeend per worp, waarbij de biggen ook nog eens gemiddeld 165 gram zwaarder zijn bij spenen. Dat is te danken aan de 10 procent hogere melkproductie van de zeugen. Daardoor kan nu minimaal 64 procent van de zeugen 13 of meer biggen spenen, eerder was dat 51 procent van de zeugen. De toommassa is hierdoor uiteraard ook gestegen. Zo’n 11 tot 12 procent van de tomen zit nu boven de 100 kilo toommassa. Het aandeel tomen tussen de 90 en 100 kilo toommassa steeg van 16 procent naar 25 procent.

Op twee zeugenbedrijven  van Danny van der Coelen is het NOVA-lactovoer getest. Bij hem zorgde dat ervoor dat hij 10 procent meer zeugen had die 13 of meer biggen kunnen grootbrengen. De uitval in het kraamhok daalde met twee procentpunt.

De zeugen zelf verliezen ondanks de betere resultaten geen extra conditie. Zanders: “Uit de grote praktijkproef blijkt zelfs dat ze met 50 tot 75 kilo minder voer per jaar een optimale conditie kunnen behouden.”

Voor de zeugenhouders levert het nieuwe voerpakket ook nog een stuk arbeidsgemak op. Het pakket gaat samen met een eenduidig voeradvies . “We adviseren om dit schema strak te volgen, dan krijg je de beste voorspelbare resultaten”, zegt Zanders. “Voor het grootste deel van de zeugen past het schema prima, je hoeft maar bij een paar zeugen bij te sturen.”

Het NOVA-voerassortiment is beknopt en daardoor erg overzichtelijk. Dit vergemakkelijkt de keuze voor onze klant, in goed overleg met onze zeugen- en biggenspecialisten. “Zij zijn immers op de hoogte van alle in en outs van het nieuwe assortiment”, zegt Zanders. “Ik heb er het volste vertrouwen in dat onze klanten met NOVA zelf het verschil zullen ervaren, zoals ook onze klanten tijdens de proeven dat al hebben ervaren.”

Bekijk hier de beeldreportage.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer