Eind+januari+uitslag+over+ROK%2Ddeelname
Nieuws
©

Eind januari uitslag over ROK-deelname

Uiterlijk eind januari weten alle varkenshouders of ze deel kunnen nemen aan de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK). Voor de regeling zijn in totaal 57 varkenslocaties aangemeld. Afhankelijk van de prijs van de varkensrechten in december kunnen ongeveer 35 locaties deelnemen.

De inschrijving voor deelname aan de ROK is 7 november gesloten. In de regio Zuid hebben zich 32 bedrijven aangemeld, 13 in de regio Oost, 12 in de regio Overig. Daarmee is de regeling is alle drie de regio’s ruim overtekend. De bedrijven krijgen volgens Paul Jansen directeur Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij uiterlijk eind januari bericht of ze kunnen deelnemen of niet. Eind 2018 moet het bedrijf dan zijn beëindigd.

Hoeveel bedrijven precies kunnen deelnemen hangt af van de prijs van de varkensrechten in december. Eerder werd uitgegaan van de prijs van de rechten in augustus. Maar omdat de prijzen zijn gestegen is nu gekozen voor december als peildatum. Jansen schat dat 35 bedrijven kunnen deelnemen.

Er komt geen direct vervolg op de ROK; de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij heeft er zelf geen budget voor. Voor de bedrijven die afvallen voor de ROK-regeling is er niet direct een oplossing. Wel heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 200 miljoen beschikbaar voor een warme sanering van de varkenshouderij. Jansen gaat ervan uit dat de kennis die nu wordt opgedaan met de ROK-regeling gebruikt wordt voor deze saneringsregeling. “We richten ons met de ROK op de meest geurgevoelige bedrijven. Bedrijven waar knelpunten zitten tussen burgers en varkenshouders. Daarbij bereik je ook een aanpak van fijn stof en daarmee gezondheidsrisico’s.”

Bij de ROK is gekozen voor een nette vergoeding. Jansen: “Geen riante regeling maar voldoende om bedrijven waar geen restafschrijving is te beëindigen. Voor de uitvoering van de saneringsregeling van de overheid zal de vergoeding omhoog moeten. Daar zullen ook bedrijven tussen zitten die recent hebben geïnvesteerd en waar die investering nog niet is afgeschreven.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer