Nederland+voldoet+al+aan+WHO%2Doproep
Nieuws
©

Nederland voldoet al aan WHO-oproep

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) roept dat het preventief gebruik van antibiotica bij gezonde dieren moet stoppen. Hierdoor moet de toename van de resistentie tegen met name antibiotica die belangrijk zijn voor de mens een halt toe worden geroepen. Nederland heeft hier in 2012 al het voortouw in genomen.

De oproep van de WHO is volgens Hetty van Beers directeur van de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDa) erg belangrijk. “Deze oproep van deze wereldwijde organisatie leg je niet zomaar naast je neer. De diverse landen zullen dit moeten oppikken om er wat mee te gaan doen, ook al protesteren ze er tegen.”

Vanuit onder andere de Verenigde Staten reageerden de National Pork Producers Council en ook het ministerie van Landbouw dat ze een verbod op preventief gebruik een te vergaande maatregel vinden. "Toch zijn ze ook in de Verenigde Staten al wel bezig met het terugdringen van antibioticagebruik", volgens Van Beers. “Alleen gaat het daar niet zo snel als hier in Nederland.”

In Europa zelf is preventief gebruik ook nog niet verboden, behalve dan in Nederland. Wel zijn landen als Denemarken en Duitsland al ver met een registratiesysteem van het antibioticagebruik en dringen ze het verbruik al behoorlijk terug. Preventief gebruik op voorschrift van de dierenarts mag nog wel, net zoals bijvoorbeeld de inzet van hoge doses zinkoxide.

De oproep om preventief gebruik te verminderen baseert de WHO op een recente grootschalige studie naar het effect van verminderen van antibiotica op de resistentie. In deze studie zijn heel veel onderzoeken wereldwijd bekeken. Conclusie is dat een daling van het antibioticagebruik ook zorgt voor een daling van resistente bacteriën tot wel zo’n 39 procent.

In Nederland is de dalende antibioticaresistentie ook al gevonden. Bij varkens was er in 2014 sprake van daling van het aantal resistente  bacteriën met 22 procent ten opzichte van 2009. De verwachting is dat dit inmiddels verder is gedaald.

Van Beers had nog wel graag gezien dat de WHO ook nog had opgeroepen tot een kritische blik op de derde en vierde keuze middelen. Dat zijn met name de antibiotica die als laatste redmiddel gelden bij problemen met resistente bacterien bij de mens. In Nederland mag je en aantal van deze antibiotica niet meer inzetten en sommige alleen inzetten nadat onderzoek aantoont dat andere antibiotica van de eerste en tweede keuze echt niet werken en er geen andere optie is om de dieren te genezen. Daarbij gaat het dan ook altijd om individueel gebruik. Van Beers vindt dat de WHO deze handelwijze wereldwijd zou moeten aanbevelen.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer