Back+from+the+USA
Blog
©

Back from the USA

Na een reis van drie weken door het westen van de USA, ben ik weer terug in Nederland. Een indrukwekkende reis waar ik met mijn gezin onder andere de nationale parken met prachtig natuurschoon zoals de Grand Canyon, Bryce Canyon en Yosemite heb bezocht.

Verder viel de grote tegenstelling tussen rijk en arm me op. Enorme rijkdom en in dezelfde omgeving, de vele bedelaars en zwervers die de vuilnisbakken napluizen op wat eetbaars. Dit brengt me als LEAN-coach op de verspilling van herbewerking, dat wil zeggen een product opnieuw bewerken omdat het niet aan de eisen voldoet.

Een voorbeeld op een zeugenbedrijf, zijn de biggen die op 10 weken leeftijd niet geschikt zijn om af te leveren. Soms is daar niets aan te doen, zoals een breuk of een kreupele big. Geregeld zijn het biggen die u al een paar keer behandeld hebt en soms teruggeplaatst.

Als dierhouder bent u altijd bezig om de varkens gezond te houden, zodat u een goed varken kunt verkopen. Voorkom dat u deze varkens te lang houdt. In goede tijden is dit misschien niet zo erg, omdat u toch nog wel geld voor dit varken kunt vangen. In slechte tijden, wanneer u amper geld verdient aan goede varkens, legt u geld toe op deze aandacht-slurpers. Tijdig afscheid nemen is het beste, ook al is dat moeilijk, omdat boeren dierverzorgers zijn.

Lang geleden hoorde ik een verhaal over een boer die in het weekend al zijn bedrijven bezocht en alles opruimde wat geen goed stukje vlees meer kon worden. Zijn medewerkers konden of wilden dit niet. ’s Maandags gingen ze weer met plezier aan de slag en zagen dat het bedrijf goed verzorgd was.

Nog beter is het om dit op een humane manier te doen. Ik bezocht eens een boer waarbij de dierenarts de opdracht kreeg om tijdens de rondgang alle varkens die geen goed vleesvarken meer kon worden af te spuiten.
Een mooie manier om afscheid te nemen van “halffabricaten” die geen goed product meer kunnen worden.

Pieter Swinkels
LEAN-coach

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer