Vroeg+wennen+aan+plantaardig+eiwit
Nieuws
©

Vroeg wennen aan plantaardig eiwit

In de voeders voor zogende biggen: Basdiar en 2Wean zit geen melk of andere dierlijke eiwitten. Het is volgens Karel Grootaers van producent Ardol juist de bedoeling dat de biggen al voor het spenen wennen aan plantaardig voer en dit zodoende langzaam leren verteren, net als in de natuur. Daarnaast verbetert de specifieke samenstelling van Basdiar en 2Wean de darmgezondheid en de vertering en verkleint dit de speendip en het risico op diarree.

Tijdens de LIV Hardenberg zat er Basdiar in een voerbakje voor de biggen. Als je het product Basdiar ziet en ruikt, vraag je je in eerste instantie af of de biggen het wel eten. Het ruikt naar zee en grond. Logisch gezien de samenstelling van het product: er zitten onder andere algen in en kleimineralen. Daarnaast zit er in het product gist en boterzuur, dat laatste product staat niet bepaald bekend om zijn smakelijkheid. Het product ziet er ook ongewoon uit het is duidelijk ontmengd met een donkere waterige drijflaag en daaronder wat uitgezakt product.
“Zeugenhouders waar we Basdiar voor het eerst leveren, vragen ons daarom soms of we wel het goede product hebben gebracht”, zegt Grootaers. “Dat hebben we natuurlijk wel gedaan. Dus de zeugenhouder gaat er wel mee aan de slag en dan blijkt dat de biggen het wel degelijk eten. Ze beginnen met het bovenste laagje waar vaak een beetje schuim op staat. Daarna komt ook de rest aan de beurt."

Het advies is om al vanaf de dag van werpen met Basdiar te beginnen. Tot de achtste dag krijgen de biggen tweemaal per dag dit voer in de bak en leren hierdoor al snel vreten. Vanaf dag 8 komt er langzaam een beetje speenvoer met 2Wean-concentraat er in bij de Basdiar en na een paar dagen krijgen de biggen alleen nog speenvoer met 2Wean-concentraat er in. 2Wean-concentraat is de vervolgstap op Basdiar, Ardol levert het aan de producent van het speenvoer die het door het voer mengt. De samenstelling van het speenvoer wordt daarbij aangepast, het hoeft niet heel luxe te zijn. De biggen krijgen dit voer dan tot spenen en ook nog tien dagen na spenen.

In grote lijnen zijn de algen en gist in Basdiar en 2Wean een bron van plantaardig eiwit en vooral een voedingsbron voor de darm zelf. De kleimineralen vangen gifstoffen weg en zorgen voor een stabiele darminhoud. Boterzuur is een belangrijke energiebron voor de darmcellen en is bouwsteen van de afweermechanismen in de darm. Alles bij elkaar zorgt dit volgens Grootaers voor een goede darmgezondheid. Onderzoek heeft laten zien dat de uitval in het kraamhok daalt bij de inzet van deze producten. De zeugen kunnen tot 0,7 big per worp meer spenen. Bij spenen zijn de biggen ongeveer even zwaar, maar een dag of tien na spenen zijn ze duidelijk zwaarder. Dit komt omdat de biggen al lange tijd gewend zijn aan het voer dat ze na spenen krijgen. Hierdoor vreten ze na spenen beter door en dit zorgt voor een kleinere speendip. De goede darmgezondheid zorgt er daarbij voor dat de kans op speendiarree kleiner is.

Daarnaast zijn de tomen homogener. Dit komt volgens Grootaers doordat de focus vooral ligt op een gezonde darm en minder op groei. “Hierdoor lijken de beste groeiers lichtjes afgeremd te worden en de kleintjes worden door die gezondere darm juist gestimuleerd”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer