ROK%2Dregeling+week+langer
Nieuws
©

ROK-regeling week langer

Het inschrijven voor de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK) is met een week verlengd tot en met 7 november. Reden hiervoor is dat de peildatum voor de waardebepaling van de varkensrechten is aangepast naar december dit jaar vanwege de gestegen prijzen. Daarnaast kunnen bedrijven zowel deelnemen aan de ROK als aan de stalderingsregeling in de provincie Brabant.

De prijzen voor varkensrechten zitten sinds enkele weken in de lift, nadat bekend is geworden dat het ministerie van Economische Zaken de POR-regeling per 1 januari 2018 afschaft. Daarom is besloten om de waardepeildatum voor de varkensrechten te verschuiven van augustus naar december. "Het bepalen van de prijs voor de varkensrechten in december doet meer recht aan het uitgangspunt van een marktconforme vergoeding’, licht directeur Paul Jansen van het OBV het besluit om de ROK-regeling aan te passen toe.

De vergoeding voor de varkensrechten was in regio Zuid 105 euro per varkensrecht en in de regio Oost en regio Overig 70 euro per recht. Die vergoedingen gaan dus omhoog. Daarnaast krijgt de stoppende varkenshouder een vergoeding die samenhangt met het aantal dierplaatsen. Voor een vleesvarken of opfokzeug is de vergoeding 50 euro. Voor een fokzeug met minder dan 2,5 biggenplaatsen per zeug is dat 175 euro, bij meer dan 2,5 biggenplaatsen per zeug is dat 250 euro. Een zeugenbedrijf krijgt vervolgens geen vergoeding meer voor het aantal plaatsen voor gespeende biggen. Voor een bedrijf met speenbiggen, of voor speenbiggen op een vleesvarkensbedrijf is de vergoeding 20 euro per big.

Het blijft zo dat de meest geurgevoelige bedrijven voorrang krijgen in de regeling. Er wordt daarbij gekeken naar de geurbelasting en geurhinder voor de omgeving. De regeling staat in principe open voor alle actieve varkensbedrijven met weinig toekomstperspectief in alle regio’s, behalve voor bedrijven die zich al eerder hebben aangemeld voor de Stoppersregeling 2020.

 

Van de bedrijven die in aanmerking komen voor de ROK worden de varkensrechten door het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij Nederland BV (OBV) opgekocht. Op een later tijdstip verkoopt het OBV ze voor de duurzame ontwikkeling van varkensbedrijven op een locatie met ontwikkelperspectief.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer