Samen (uit)dokteren…

Afgelopen week heb ik een groep van internationale dierenartsen op het bedrijf mogen begroeten. Deze waren uitgenodigd door Boehringer Ingelheim met als doel: kennis bijbrengen over brijvoerinstallaties. Onder leiding van onafhankelijk specialist brijvoertechniek, Joost Leijten, gaven we uitleg over hoe onze brijvoerinstallatie werkt met zijn hoofdkeuken en de satellietkeuken. Specifiek werd er ingegaan op de nulpunt-instelling en het voer uitdoseersysteem met rondpompleiding en steekleidingen. Voor sommigen van jullie gaat er nu mogelijk al een lichtje branden wat het eigenlijke doel is van de bezichtiging.

Boehringer wil graag de entstof Enterisol, voor vaccinatie tegen PIA, ruimer in de markt zetten. Door deze rechtstreeks aan de brijvoer toe te voegen is er een enorm voordeel voor de varkenshouder en de varkens; de dieren hoeven niet meer individueel te worden behandeld middels een injectie. Vraag is alleen of deze methode even goed werkt als een injectie of als een behandeling via drinkwater in een lange trog met behulp van een emmer. Krijgen alle dieren wel voldoende entstof binnen en wat is acceptabelen en welke uitgangspunten nemen we mee? Op deze vragen moeten de antwoorden komen via de brijvoerinstallatie. Bij een te hoog ingesteld nulpunt zal er veel entstof in de tank achterblijven en bij steekleidingen zullen niet alle varkens voldoende entstof binnenkrijgen, omdat er een aantal liters brijvoer in de leiding blijft staan.

Daarover heb ik ook mijn bedenkingen en gaf de het clubje als voorbeeld dat ik nooit medicijnen toedien via mijn brijvoerinstallatie. Dan zou ik de leidingen moet spoelen om te garanderen dat er geen medicijnen versleept worden en bij andere varkens terecht komt. Dit is altijd een discussiepunt bij controles. Nu is deze entstof tegen PIA geen antibioticum en is verslepen niet gevaarlijk, maar toch verlies ik een gedeelte van het vaccin.

Mooie van zo`n bijeenkomst is toch dat er voor bijna alles een oplossing is. De specialist van Boehringer Ingelheim gaf aan dat ze via proeven met kleuren van brijvoer goed gekeken hadden of de entstof daar terecht kwam waar ze hem willen hebben: namelijk voor de bek van het varken. Met een goed en laag ingesteld nulpunt van de installatie en het verdelen van de entstof over twee opvolgende voerbeurten bij steekleidingen, kan een acceptatie gehaald worden van boven de 85%.

Het zijn de dierenartsen die mede bepalen of we de dieren via de brij gaan enten. Zij kunnen na deze praktijkmiddag adviseren hoe we deze entstof moeten gebruiken voor een 100% effect. Ik geef toe dat ik positief ben over het onderzoek wat gedaan is door Boehringer Ingelheim, maar of ik het ga gebruiken is nog maar de vraag. De helft van de aangekochte biggen is al hiervoor gevaccineerd en problemen met PIA zijn niet aan de orde.

Jan van de Weem
Bedrijfsleider bij Hermans Varkens

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    7° / 2°
    20 %
  • Donderdag
    8° / 2°
    95 %
  • Vrijdag
    10° / 6°
    95 %
Meer weer