Zeug+krijgt+signaal+bij+beknelde+big
Nieuws
©

Zeug krijgt signaal bij beknelde big

Biggen die bekneld raken slaken een typerende gil. Een student aan de universiteit van Iowa heeft een systeem ontwikkeld die dit geluid herkent en vervolgens de zeug actief stimuleert om op de staan. Dit SmartGuard systeem kan helpen om doodliggers te voorkomen, meldt National Hog Farmer.

De SmartGuard is bedacht door de student Matthew Rooda. Toen hij een bijbaantje had op een zeugenbedrijf raakte hij gefrustreerd door het aantal biggen dat uitviel door doodliggen. Daar moest in zijn ogen een oplossing voor zijn. Samen met zijn business-partner Abraham Espinoza en onder leiding van Thomas Hornbeck van de universiteit van Iowa heeft dat geleid tot de ontwikkeling van de SmartGuard.

Het systeem bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste een monitor die het geluiden van de biggen opneemt. De software in de monitor is in staat om het gillen van biggen die vast komen te zitten te herkennen en kan dit onderscheiden van de geluiden die de biggen normaal maken.
Als de monitor een big in moeilijkheden herkent, gaat er vervolgens een signaal naar een apparaat dat de zeug draagt. Dit apparaat vibreert en geeft een kleine elektrische impuls aan de zeug. De zeug zal hierdoor opstaan, waardoor de beknelde big weer vrij komt. Als de zeug niet binnen zes seconden opstaat zend het apparaat nogmaals een signaal naar de zeug. Staat de zeug daarna nog niet op, dan krijgt de zeugenhouder een melding.

Uit onderzoek is gebleken dat zeugen in driekwart van de gevallen inderdaad opstaan. Hierdoor kan de bigoverleving met gemiddeld 0,38 big per worp verbeteren. Het apparaat is daarbij maar een dag of 4 tot 6 nodig. In de praktijk zal het dus iedere week worden verplaatst. Als daarmee wekelijks 0,38 biggen meer overleven betekent dat 20 biggen per jaar. De SmartGuard kost 1219 dollar en is via de firma SwineTech te koop.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer