Prijzen+varkens+en+vlees+hoog
Nieuws
©

Prijzen varkens en vlees hoog

De prijs die consumenten betalen voor varkensvlees is dit jaar gestegen. Dat geldt ook voor de prijzen die de varkenshouders, slachterijen en vleesverwerkers ontvangen. Al stijgen die prijzen volgens Wageningen Economic Research niet allemaal in gelijke mate.

Dit jaar in juli lag de consumentenprijs op 108,2 punten. Dat is de prijs in verhouding tot de prijs in 2010. Het is de hoogste consumentenprijs in jaren. Ook het prijsniveau van varkens en voor de vleesverwerkende bedrijven is flink gestegen. Voor varkens lag het prijsniveau in juni op 138,4 en op 130,1 in juli; een vergelijkbaar niveau als vijf jaar geleden. Bij de vleesverwerkende bedrijven steeg het prijsniveau in een jaar tijd van 113 naar 125 punten in juli dit jaar

Voor een deel zijn de huidige hogere consumentenprijzen te verklaren door de overschakeling naar het Varken van Morgen. In Nederlandse supermarkten ligt alleen nog vlees dat afkomstig vanuit dit programma. De meerkosten hiervan zijn volgens WER ongeveer 10 cent per kilo slachtgewicht. Voor een ander deel komen de hogere consumentenprijzen voort uit de gestegen inkoopprijzen van vlees.

Het verband tussen de consumentenprijzen en de prijzen die de varkenshouders en vleesverwerkende bedrijven ontvangen, is overigens niet heel duidelijk. De prijs voor varkensvlees in de winkel varieert veel minder dan de prijsdalingen of -stijgingen bij de varkenshouders en vleesverwerkende bedrijven.

Het hoge prijsniveau voor de vleesvarkens staat inmiddels onder druk door de daling van de export naar China met ruim 30 procent vanuit Europa. Begin dit jaar trok die export nog aan, maar sinds die tijd is de productie in China gestegen en hebben de Verenigde Staten een deel van de export overgenomen. De export naar andere markten is wel gestegen, maar neemt niet weg dat er in totaal sprake is van een daling van de export uit Europa met 11 procent.

Dit kan de komende periode zorgen voor druk op de prijzen. Zeker omdat er tot nu toe geen duidelijke signalen zijn dat de zeugenstapel is gedaald. Omdat de productie van de zeugen jaar op jaar stijgt, betekent dit dat het aanbod slachtvarkens zal stijgen. Als er geen afzetmogelijkheden voor varkensvlees bijkomen zal dit volgens WER leiden tot een neerwaartse prijsspiraal.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer