Dieptepunt+zeugenstapel+voorbij
Nieuws
©

Dieptepunt zeugenstapel voorbij

De zeugenstapel is dit jaar weer lichtjes gestegen na het dieptepunt vorig jaar. Uit de cijfers van de CBS blijkt dat er 6.800 zeugen meer zijn dan in april 2016, een stijging met 0,7 procent. De zeugenstapel is daarbij nog steeds op een laag punt met 937.780 dieren. Dat zijn net zoveel zeugen als op het vorige dieptepunt van deze eeuw in 2012.

De totale varkensstapel in Nederland is dit jaar heel licht gedaald met 50.000 dieren, een daling van bijna een half procent. Die daling komt volledig voor rekening van de vleesvarkensstapel. In april 2017 waren er volgens de telling bijna 100.000 vleesvarkens minder aanwezig dan vorig jaar in april. Er zijn nu gemiddeld bijna 5,6 miljoen vleesvarkens aanwezig. Duidelijk is wel dat de vleesvarkenshouders hun vleesvarkens steeds zwaarder gaan leveren. Het gemiddeld aantal vleesvarkens boven de 110 kilo levend gewicht groeide met 8,5 procent naar 443.400 dieren.

De totale varkensstapel in Nederland blijft dus ondanks de daling van het aantal vleesvarkens vrijwel stabiel. Dat komt door de lichte stijging van het aantal zeugen, de opfokzeugen en bij de biggen. Het aantal gespeende biggen gaat omhoog met ruim 41.000 biggen naar 5,6 miljoen dieren. Die stijging is procentueel gezien vrijwel hetzelfde als de lichte stijging van het aantal zeugen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  85 %
Meer weer