Afspraken+maken+voordelig
Nieuws
©

Afspraken maken voordelig

Slachterijen zijn bezig om de afspraken met hun leveranciers aan te passen. Het maken van leverings- en/of prijsafspraken heeft ook potentie voor de varkenshouders. Volgens DLV-adviseur Jan Pijnenburg kunnen die afspraken er bijvoorbeeld voor zorgen dat ze minder hoeven te herfinancieren in slechte tijden.

Als de verwachting is dat de varkensprijzen gaan stijgen reageren varkenshouders daar geregeld op met het uitstellen van de levering van de vleesvarkens. En bij een verwachte daling leveren ze geregeld juist meer varkens af. Slachterijen hebben juist behoefte aan een constante aanvoer. Dat verlaagt de kosten in de vleesketen en zorgt dat ze efficiënter kunnen werken en de markt beter bedienen.

Slachterijen zijn daarom bezig om de afspraken met hun leveranciers aan te passen. Vion introduceerde hiertoe enige tijd gelden Good Farming Balance. De varkenshouder heeft hierbij drie keuzes in afleveropties en prijssystemen. Die verschillende opties kunnen volgens Pijnenburg goed uitpakken voor de varkenshouder. "Een varkenshouder kan bijvoorbeeld kiezen voor meer spreiding in de gewichten van de afgeleverde varkens. Als dat bij de varkenshouder past, kan dat zelfs voordelig zijn als het saldo gelijkt blijft."

Leveren op basis van prijsafspraken ziet de adviseur als betere optie dan het maken van leverafspraken. "Een varkenshouder heeft meer aan het leveren voor een constante prijs dan aan het leveren van constante aantallen. Leveren voor een vaste prijs heeft voordelen. Je loopt daardoor minder risico om rood te staan bij de bank. Je hoeft dan ook minder te herfinancieren in slechte tijden."

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer