Duitse+zorgen+om+varkensstapel
Nieuws
©

Duitse zorgen om varkensstapel

Het aantal varkens in Duitsland zet de dalende trend voort. Uit de cijfers van de Duitse overheid (Destatis) blijkt dat er sinds november vorig jaar 276.000 minder varkens (minus één procent) zijn. Zeshonderd Duitse varkenshouders stopten in het afgelopen half jaar met hun bedrijf. De Duitse vereniging van varkenshouders (ISN) maakt zich zorgen.

De ISN heeft de cijfers van Destatis van de afgelopen jaren op een rij gezet. Hieruit blijkt dat het aantal biggen in Duitsland van mei 2016 naar mei 2017 met 206.900 dieren is gedaald naar 7.892.900 biggen. Topjaar van het aantal biggen was mei 2015 met 8.290.900 dieren. Sindsdien is een dalende trend ingezet. Inmiddels is het aantal biggen bijna gedaald naar het niveau van 2011.

De cijfers laten zien dat er in Duitsland bij de telling van november vaak meer vleesvarkens zijn dan in mei. De daling van het aantal vleesvarkens van november 2016 naar mei 2017 is met 423.300 vleesvarkens aanzienlijk. Vergelijk je het met mei vorig jaar dan is er juist een stijging van 65.100 vleesvarkens naar 11.831.000 dieren.

ISN maakt zich met name zorgen over de daling van het aantal zeugen en zeugenbedrijven in Duitsland. In een half jaar tijd daalde het aantal zeugenbedrijven met 4,3 procent naar 8.400 bedrijven. De vereniging van varkenshouders meldt een aantal oorzaken van de achteruitgang in de varkenshouderij. Naast de nasleep van de prijscrisis hebben varkenshouders te maken met eisen ten aanzien van luchtwasser en eisen aan de houderij, zoals een mogelijk coupeerverbod. Als zwaard van Damocles ziet de vereniging het verbod op individuele huisvesting in de dekstal en het verbod op castreren zonder verdoving in 2019. Daarnaast speelt ook in Duitsland een voortdurende negatieve aandacht voor de dierhouderij een rol. Potentiele bedrijfsopvolgers kiezen hierdoor voor een ander beroep.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer