Ondernemen
Blog
©

Ondernemen

Afgelopen week hebben we het EPP congress Stavanger 2017 in Noorwegen bezocht. Een land dat 11 keer groter is dan Nederland en ongeveer 5,5 miljoen inwoners heeft. Ongeveer 3% van het totale oppervlakte is te gebruiken voor de landbouw. Noorwegen is geen lid van Europese Unie. De afgelopen 65 jaar is er veel olie en gas uit de Noordzee omhoog gehaald. Het geld wat ze daarmee hebben verdiend is niet gebruikt om de regeringsbegroting sluitend te krijgen, maar geïnvesteerd in duurzame energiebronnen, zodat er straks als olie- en gasreserves op raken ze nog vele jaren een appeltje voor de dorst hebben. Het zeewater langs de Noorse kust is erg goed van kwaliteit en temperatuur daardoor ideaal voor de kweek van zalm. Een opvallende uitspraak van een Noor tijdens een lezing: “ik geloof wel in de opwarming van de aarde alleen wij kunnen het nog niet meten.”

Ze zijn wat voedsel betreft voor ongeveer 97% zelfvoorzienend. Dit betekent dat ze bijna niets van de productie exporteren. De overheid heeft veel regels opgesteld om importeren van goederen, welke  in het land zelf voldoende worden geproduceerd bijna onmogelijk te maken. Ze lopen met dierenwelzijn ver vooruit op de rest van de wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de prijzen, welke de boeren voor hun producten krijgen, voor ons als varkensboeren als muziek in de oren klinken. Wij kunnen op een aantal vlakken nog van ze leren.

Maar er zit ook een keerzijde aan dit systeem. De overheid bepaalt de prijs van de producten. De prijzen in de supermarkten zijn voor een groot deel van het assortiment een stuk hoger dan de rest van Europa. Elke veehouder mag als hij varkens heeft niet meer dan gemiddeld 105 productieve zeugen houden en mag maximaal 2.100 slachtrijpe varkens per jaar aan de slachterij leveren. Ook dit wordt door de overheid bepaald en streng gecontroleerd.

Als we dit systeem ook in Nederland zouden hanteren, exporteren we voor ongeveer 85 miljard euro minder, hadden we als ondernemer veel minder uitdagingen, is er geen innovatie, kunnen we niet meer handelen en verhandelen. Kortom: kunnen we dan nog wel ondernemen?

Frank van den Berg
Varkenshouder in Neerloon

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer