%C3%89%C3%A9n+varkensgeluid+goede+zaak
Nieuws
©

Één varkensgeluid goede zaak

Het is een goede zaak als de varkenshouders samengaan voor één geluid. Daartoe riep Jaco Geurts, CDA-landbouwwoordvoerder, de sector op tijdens de vergadering over de DCA biggen en vleesvarkensnoteringen op 12 mei. “Door samen te gaan in de POV bereik je veel meer. De melkveehouders hebben laten zien hoe het niet moet.”

Met alleen samengaan in de POV is de varkenssector er echter niet. De sector zal ook moeten zorgen voor eigen onderzoek door befaamde bureaus. Daarmee is de politiek te sturen, stelt de CDA-er aan de hand van het voorbeeld van de geurnormen. De NVV heeft een onderzoek laten uitvoeren naar geurbeleving door het gerenommeerde Belgische onderzoeksinstituut ILVO. Mede op basis van dit onderzoek heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu besloten om de geurnormen niet landelijk aan te scherpen.

Geurts pleit er dan ook voor dat de sector zaken die niet kloppen aan de kaak stelt door ze met feiten te onderbouwen. “Zo is er momenteel een flink debat over mogelijke mestfraude. Dat is gebaseerd op een rapport waarin helemaal geen harde cijfers staan over die eventuele malafide praktijken. Er wordt alleen maar door een aantal organisaties bevestigd dat er mogelijk sprake is van mestfraude. Daar moet je wat tegen doen met feiten."

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer