Onzin
Blog
©

Onzin

Veel mensen hebben tegenwoordig een bucketlist. Een soort boodschappenlijst voor dingen die je puntsgewijs nog wilt doen of moet doen. Van jezelf. Voordat je dood gaat bijvoorbeeld. Persoonlijk heb ik een broertje dood aan die lijstjes. Heel populair bij sommige hoofdredacteuren. Die gooien zo’n bucketlist tussen de redacteuren op tafel en noemen dat dan beleid. Ga toch weg met die onzin, idioot!

Zo zijn er ook lijstjes met woorden. Met het meest populaire woord van het jaar of juist het meest idiote.  Voor het jaar 2016 is de keuze gevallen op de woordcombinatie ‘diervriendelijk vlees’. Mag dus niet meer (www.wegmetdatwoord) van het Instituut voor de Nederlandse Taal. Het Wegwoord 2016 wordt vooral door de media gebruikt (journalisten dus), die daarmee willen aangeven dat het om vlees gaat met het Beter Leven-keurmerk. Het is daarmee een omschrijving van een begrip.

Maar volgens de stemmers is het doden van dieren niet diervriendelijk en daarom bestaat diervriendelijk vlees dan ook niet. Maar wie zegt dat het hier om het doden gaat? Daar gaat het dus helemaal niet om. Het begrip gaat juist om de situatie vóór het slachten; dat is evident. Het gaat om het diervriendelijk houden van beesten en dat bestaat wel degelijk. Dat kun je tegenwoordig overal zien. Daarbij is in de Nederlandse varkenshouderij het begrip ‘welzijn’ behoorlijk tussen de oren verankerd en dat is toch wel de basis van diervriendelijk.

Zal ik u wat zeggen? Dat Instituut voor de Nederlandse Taal moet zich niet bezighouden met populaire lijstjes om daar zelf een beetje populair van te worden, maar zich gewoon toeleggen op hele saaie taalkwesties die niemand geen ene klap interesseert. Zoals de hun-kwestie. Ik geef een voorbeeld: “Hun hebben geen staarten meer!” (Varkenshouder over zijn dieren tegen de dierenarts). Natuurlijk weet iedereen dat het zij moet zijn, maar de dierenarts praat zelf ook steeds over hun-dit en hun-dat. Het Instituut voor de Nederlandse Taal had de kwesties voor de stemmers op de website op mijn minst moeten koppelen: hun weten gewoon niet wat diervriendelijk vlees is!

Ik zeg: Klopt! Kom in de stal!

Hein Tunnissen
Journalist in Musselkanaal

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer