Geen+omwisseling+toeslag+in+BPP
Nieuws
©

Geen omwisseling toeslag in BPP

De toeslagen op de BestPigletPrijs blijven zoals ze zijn. Er komt geen verrekening van een deel van de toeslag in de basisprijs. Dat bleek tijdens de halfjaarlijkse vergadering over de notering, maandag 12 juni in Arnhem. De openbare vergadering wordt  georganiseerd door DCA die de BPP wekelijks vaststelt.

Een omslag van de toeslagen lijkt op het eerste gezicht logisch. Dit voorjaar betaalden vleesvarkenshouders geregeld een hogere toeslag dan de grens van de maximaal 18 procent die de BPP voor ogen heeft. Om het prijssysteem doorzichtig te houden zou daarom een deel van de toeslag in de basisprijs opgenomen kunnen worden.

Dat is echter volgens de adviescommissie niet de juiste weg, vertelde voorzitter Jan Schuttert. “De toeslagen zijn bedoeld als vergoeding voor een betere kwaliteit big. We gaan niet reageren op excessen die dit voorjaar zijn ontstaan en die verwerken in de basisnotering.” Een vleesvarkenshouder moet volgens Pieter Post, coördinator van de BPP bij DCA, nu ook in overleg met de handel kunnen gaan om te hoge toeslagen weer omlaag kunnen brengen.

Er was even commotie over de huidige BPP notering. Die was op de dag van de vergadering, 12 juni, met één euro gedaald 58 euro. Een van de aanwezigen vond dat nog veel te hoog. Volgens hem werden er al veel lagere prijzen geboden voor biggen. Algemeen was echter de stemming dat het bij die lagere prijzen vooral ging om losse partijen biggen die over zijn en dat een grote correctie van de basisprijs nog niet nodig was.

Wel is de verwachting dat de biggenprijzen verder zullen dalen. De huidige biggen komen in oktober op de markt en dan zullen de vleesprijzen waarschijnlijk lager zijn. Vandaar ook de daling van de BPP naar 58 euro. Pieter Post rekende in zijn voorbeeld nog met een prijs van 59 euro (ex BTW) om te laten zien wat hierbij de vleesvarkensprijs zou moeten zijn. Hij ging daarbij uit van de maximale toeslag van 18 procent. Dat maakt inclusief de BTW een prijs van 74 euro per big. Post rekende daarbij met 60 euro voerkosten en 30 euro overige kosten. De totaaltelling kwam bij hem uit op 162 euro. Hij had per vergissing de 2 euro kosten van de biggenprijs af getrokken. Het totaal had dus 164 euro inclusief BTW moeten zijn.

De huidige DCA Beursprijs 2.0 notering voor de vleesvarkens is 1,74 ex BTW. Bij een slachtgewicht van 96 kilo levert een vleesvarken momenteel na aftrek van de kosten 171,50 inclusief BTW op. Dat is dan zonder de toeslagen. Om de investering in het vleesvarken terug te verdienen moet de vleesprijs in oktober op minimaal 1,66 euro exclusief BTW uitkomen.

De DCA BestPigletPrice is in oktober 2015 van start gegaan nadat de beursprijs voor biggen en de NVV-notering waren gestopt. Op initiatief van Vee&Logistiek en een aantal varkenshandelaren is er een nieuwe biggennotering gekomen. Om de onafhankelijkheid te garanderen stelt DCA wekelijks de BPP vast, net als de notering voor de vleesvarkens: de DCA Beursprijs 2.0. De DCA raadpleegt daarbij een commissie van handelaren en varkenshouders.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer