‘Spekke’

Onlangs hebben we een overeenkomst ondertekend met Vion. We gaan de varkens voor een jaar leveren in het nieuwe Balance Breed programma met een ruim gewichtstraject en een brede spreiding in spekdikte. Niet onze eerste keuze, maar deelname aan het Balance Robuust programma - rijpere varkens met meer spreiding in gewicht en meer dan 17 millimeter spek - baart ons zorgen. De vraag is of we daar verantwoord aan kunnen voldoen. Met brijvoer en lange troggen kunnen we goed sturen, maar na jarenlange focus en inzet, samen met fokkerijorganisaties en voerleveranciers, op veel spier en weinig spek is het moeilijk dat in kort tijdsbestek te veranderen. Het is een hele ommekeer van weinig spek, hoge vleespercentages en een lager aflevergewicht naar wat er nu door de vleesverwerker gevraagd wordt. Als vleesvarkenshouder vinden wij die veranderingen echter positief!

Om meer sturing te kunnen geven aan de voeding heb ik Topigs Norvin gevraagd om een nieuwe voermanual voor onze Tempo-gelten en borgen. Aan de hand daarvan moeten we goed in kunnen spelen op het leveren van zwaardere slachtvarkens met meer millimeters spek. We weten dat bij het zwaarder maken van de varkens de voederconversie de bottleneck kan worden. Om hierop in te spelen moeten we de jeugdgroei van de biggen nog beter benutten. De voermanual geeft aan dat we juist op dat punt nog kansen laten liggen.

Voor mij is het niet alleen de voederconversie die leidend is. Andere punten die ik meeneem en die niet direct met elkaar verbonden zijn, zijn kosten per kilogram groei en de voerwinst per vierkante meter. Waar ik de meeste invloed op heb, is de inkoop van grondstoffen in zowel droge als natte vorm. Ik kies de grondstoffen en de prijs ervan bepaalt wat het aandeel in het rantsoen wordt. Het streven is om het grondstoffenpatroon zo min mogelijk te veranderen.

Toch staan we nu voor een verandering. Meer spek betekent dat we vooral in de laatste voerfase goedkopere grondstoffen kunnen inzetten. Als de voederconversie dan niet teveel stijgt, kan het ‘Spekke’ een plusje opleveren in de kosten per kilogram groei. Waar we echter de grootste plus bij Balance Breed kunnen behalen is door in één keer alle dieren uit een afdeling af te leveren. Dit verhoogt de bezettingsgraad én de voerwinst. Deze hogere voerwinst is broodnodig om de stijgende overige kosten te kunnen betalen zodat we in de concurrentiestrijd met het buitenland niet aan het kortste eind trekken.

Jan van de Weem
Bedrijfsleider bij Hermans Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer