Mineralenconcentraat+krijgt+voet+aan+de+grond
Nieuws
©

Mineralenconcentraat krijgt voet aan de grond

De commissie Milieu van het Europees Parlement heeft 30 mei gestemd over mest en het gebruik van mestproducten. Mede door de stem van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik het rapport over mineralenconcentraat aangenomen. “Ik ben blij dat de milieucommissie van het Europees Parlement het belang inziet van het sluiten van de kringloop van meststoffen van dierlijke oorsprong. Mineralenconcentraat dat vrijkomt bij de verwerking van dierlijke mest moet als zodanig vermarktbaar worden in de hele Europese Unie. Deze commissie vindt dat terecht.”

Volgens Schreijer-Pierik is dat een belangrijke stap voor een betere verwaarding van de nutriënten die ontstaan na mestverwerking. “Ik ben hier al 30 jaar mee bezig. Mooi dat we vandaag weer een kleine stap hebben gezet naar een betere landbouw en beter milieu. Ik hoop op eenzelfde positief resultaat bij de volgende stappen in de besluitvorming het Europees Parlement en de EU-landen."

Klimaatefficiënt
Ook is het amendement van 'klimaatefficiënte boeren'aangenomen. Dit is volgens Schreijer-Pierik goed nieuws voor boeren met energiearme stallen, zonnepanelen of windmolens. "Wij gaan de Europese Commissie vragen voorstellen te doen om klimaatefficiënte boeren bepaalde certificaten te geven, die ze kunnen verkopen. Nu is de landbouw nog uitgesloten van het handelssysteem voor CO2."
Als het doorgaat zoals zij het zich voorstelt, dan is dat een waardevolle bijdrage aan de doelen van het Klimaatverdrag van Parijs. "Het verlicht ook de vereiste inspanningen van de Nederlandse industrie."

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer