Rondjes+kraambezoek
Blog
©

Rondjes kraambezoek

Vorig jaar kwam ik Janny tegen tijdens de open dag van de voerfabriek van ForFarmers in Almelo. Altijd leuk om haar tegen te komen; ze deelt dezelfde passie. Janny is ook elke dag druk in de kraamstal. Ook hadden zij net een nieuwe vleesvarkensstal in gebruik genomen.

Naar haar ervaringen was ik erg benieuwd.
Tijdens ons gesprek liep Gerjo langs. Hallo hoe is het? Ik ken haar - ook elke dag druk met kraamgeluk - goed, maar Janny kende Gerjo nog niet. Maar dat geeft helemaal niet, we spreken dezelfde vaktaal en delen dezelfde passie. Leuk om elkaar te spreken ook zij waren benieuwd naar hoe eenieder het werk doet. Kom maar een keertje op bezoek, zei de een. Wat leuk, dat wil ik wel, zei de ander. Op deze manier was het idee geboren om elkaars bedrijf te gaan bezoeken. Ik vroeg hen: “Kennen jullie Ineke ook? Misschien wil zij ook meedoen. Ze past denk ik bij deze club en woont in jouw buurt Gerjo.”
Janny en Gerjo kenden Ineke niet. Toevallig was zij ook aanwezig bij de open dag en al gauw hadden we haar gevonden. ‘Wat leuk! Ik doe mee!’, reageerde Ineke. Ik vind het best grappig hoe dingen zo spontaan kunnen ontstaan.

Ineke wilde ons clubje wel als eerste ontvangen. Zij speent de meeste biggen per zeug per jaar en wij waren erg nieuwsgierig naar hoe ze dat voor elkaar krijgt. Omdat ik alle drie de dames kende, maakte ik de WhatsApp-groep ‘Kraambezoek’ aan. Dit is een makkelijk medium om te gebruiken voor bijvoorbeeld het prikken van data. Maar ook houden we elkaar op de hoogte van artikelen en interessante informatiedagen en delen ook bijzonderheden van onze bedrijven.

Ik vond het erg leuk om het bedrijf van Ineke te bezoeken. Zij werkt erg secuur. Rust, regelmaat en reinheid zijn haar tips. Ze is ook erg gedreven om de biggen groot te krijgen. Mooi om te zien en het vergt veel werk, maar het resultaat is wel een dikke pluim waard. Begin dit jaar ontving ik de damesgroep op mijn bedrijf. We hebben een hele ander type zeug, een kruising die minder biggen geeft. De biguitval is echter bijzonder laag en wat betreft arbeid gaat het erg makkelijk. Dat geeft ook veel werkplezier.

Vorige week brachten we een bezoek aan Gerjo. De datum stond al gepland, maar in dezelfde week werd ze ook winnaar van de Agroscoopbokaal 2017! Natuurlijk waren we ook erg benieuwd hoe Gerjo dat voor elkaar heeft gekregen. Volgens mij zijn vakmanschap en passie haar geheim.

Maar wat kan je ontzettend veel van elkaar leren met die bedrijfsbezoeken. Soms weet je de oplossing van een probleem waar een ander tegenaan is gelopen. Soms gaat het om iets heel simpels soms geef je een gouden tip. Na de Ladies Day 2017 op vrijdag 23 juni gaan we naar het bedrijf van Janny. Ik heb er nu al zin in!Sabine Grobbink
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer