Agroscoop+bokaal+voor+topproductie
Nieuws
©

Agroscoop bokaal voor topproductie

Een hogere productie en toch minder uitval. Dat is een van de belangrijke pluspunten waarmee het Wim en Gerjo Wolters uit het Gelderse Laren lukt om in 2016 gemiddeld 34,4 biggen per zeug per jaar te spenen. Deze prima prestatie levert ze dit jaar de Agroscoop bokaal van ForFarmers op.

Op hun bedrijf houden Wim en Gerjo 550 Topigs 20 zeugen die ze insemineren met een Tempo beer. In een jaar tijd is het aantal levend geboren biggen gestegen van 15,5 naar 16 per worp. Daarbij is het gelukt om de uitval te verlagen van 14 naar 12,5 procent. Onder andere door meer aandacht te geven aan het biestmanagement. Zware biggen worden tijdelijk opgesloten, de lichte biggen kans krijgen om biest te drinken. "We zorgen dat de juiste biggen bij de juiste speen liggen", zeggen ze.

Voor de topresultaten is een fitte zeug nodig. Hun adviseur Martin Hoitink van ForFarmers houdt ze op dit punt scherp. Belangrijk is onder andere een goede uierspanning en mestconsistentie van de zeugen. Daar wordt via de voerkeuze rekening mee gehouden.

Bekijk hier de bedrijfsfilm van Wim en Gerjo Wolters.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer