Variatie+in+arbeidstijd+blijft+groot
Nieuws
©

Variatie in arbeidstijd blijft groot

De variatie in arbeidstijden op de varkensbedrijven is en blijft groot. Er is dus nog steeds veel ruimte voor verbetering, blijkt uit het onderzoek door leerlingen van de Helicon opleiding Varkenshouderij, samen met Antoon Sanders en Yvonne Daandels van de ZLTO en AB Brabant.

De resultaten van dit onderzoek zijn donderdag 11 mei gepresenteerd tijdens het symposium: “Op weg naar veiliger, gezonder en efficiënter werken”. Voor dit onderzoek zijn 25 bedrijven bezocht om 12 verschillende deeltaken met elkaar te vergelijken. Gemiddeld genomen waren de arbeidstijden 7,5 uur per zeug en 0,6 uur per vleesvarkensplaats.

De deeltaken zijn op de bedrijven exact geklokt. Daarbij viel op dat er bij al die deeltaken sprake was van een enorme spreiding. Waar het gemiddelde bedrijf bijvoorbeeld 10 minuten nodig heeft voor een bepaalde taak, zijn er ook bedrijven die het in vijf minuten kunnen en andere bedrijven die er bijna 25 minuten voor nodig hebben. Voor alle verschillende deeltaken was er sprake van een vergelijkbaar grote variatie. Er werd echter geen correlatie gevonden tussen de verschillende werkzaamheden. Met andere woorden, als een bedrijf weinig tijd nodig heeft voor het inzetten van de zeugen in de kraamstal, kan er bij het spenen van de zeugen juist wel veel tijd nodig zijn.

Varkensbedrijven kunnen dus nog ontzettend veel van elkaar leren. “Waarom is dat bedrijf zoveel efficiënter dan ons bedrijf?”, was vanuit de bezoekers van het symposium dan ook een veelgehoorde kreet.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer